Frissen Fejérből

2021.10.13. 14:00

Új rendszer segítheti a jövő évi fehérvári parkolóbérletek kiváltását

A veszélyhelyzet miatt október végén járnak le a tavalyi lakossági parkolóbérletek. Céges kocsira akkor váltható lakossági bérlet, ha engedélyezett a magánhasználat.

Héjj Vivien

Több ezer parkolóbérlet jár le e hónap végén

Fotó: Nagy Norbert / Fejér Megyei Hírlap

Október hónap végéig érvényesek a 2020. március 20. előtt kiváltott éves lakossági parkolóbérletek, amelyekből városi szinten több ezer van jelenleg forgalomban – avagy parkolóban. – Akinek a hónap végén lejár a parkolóbérlete, nemcsak november-decemberre, hanem már a teljes 2022-es évre ki tudja váltani a bérleteket, amelyek 2023. január 31-ig lesznek érvényesek – fogalmazott Fenyves Balázs, a városgondnokság parkolási és jegyellenőrzési csoportjának vezetője. A fizetőövezetekbe érvényes éves lakossági bérleteket – arányosítva az idei évből hátralévő időszakkal – 5915 forintért válthatják ki a helyiek. Így a 15 hónapnyi parkolás havonta 394 forintba kerül.

Bérletvásárlás

A bérletvásárlással kapcsolatban fontos hangsúlyozni, hogy az kizárólag a természetes személy saját tulajdonában álló vagy üzemben tartásában lévő személygépjárműre vagy kistehergépjárműre adható ki. A lakossági bérlet kiváltásának feltétele, hogy a jármű forgalmi engedélyében szereplő lakcím megegyezzen a lakossági parkolóbérletet kiváltó személy lakcímkártyáján szereplő állandó lakhellyel, vagy az I-II-III. várakozási övezetek esetén a tartózkodási hellyel. A bérlettel kizárólag az azon feltüntetett forgalmi rendszámú autó várakozhat.

Egy lakcímre kettő

Gyalogosövezetben vagy kiemelt várakozási övezetben egy lakcímre legfeljebb kettő, az adott lakcímen állandó lakhellyel rendelkező személy részére adható ki bérlet. Az I-II-III. várakozási övezetekben egy címre legfeljebb kettő bérlet adható ki az adott lakcímen állandó lakóhellyel rendelkezőknek. De az is lehetőség, hogy az adott lakcímen állandó lakóhellyel rendelkező személy mellett az ott tartózkodási hellyel rendelkező illető is kapjon parkolóbérletet. Egy személy kizárólag egy lakcímre jogosult lakossági parkolóbérlet kiváltására.

Több ezer parkolóbérlet jár le e hónap végén
Fotó: Nagy Norbert / Fejér Megyei Hírlap

Céges

A céges gépjárművek parkoltatását érintően így fogalmaz a vonatkozó rendelet: az a természetes személy, aki nem váltott ki lakossági parkolóbérletet, a munkáltatója tulajdonában álló vagy üzemben tartásában lévő személygépjárműre lakossági parkolóbérletet válthat ki, amennyiben a munkáltatója ­engedélyezte számára a ­személygépjármű magánhasználatát, és ­erről igazolást állított ki. Fontos hangsúlyozni, hogy utóbbi esetben az adott lakcímre más jogcímen már nem váltható ki több lakossági bérlet.

Kiemelt övezet

A kiemelt övezetben, azaz a történelmi belvárosban való közlekedéshez továbbra is behajtási és parkolási engedély szükséges. Az ott élő járműtulajdonosok jelenlegi engedélyei a megszokotthoz hasonlóan január 31-ig érvényesek. Az újakat decembertől tudják kiváltani. A korábban lejárt, nyáron cserélt parkolóbérletek 2022. január 31-ig használhatók.

Online is kiválthatjuk

– Próbáljuk csökkenteni a személyes ügyfélforgalmat, aminek fontos része, hogy hamarosan elindul egy olyan honlap, ahol online kiválthatóak lesznek a lakossági parkolóbérletek, melyből közel nyolcezer darabot használnak a fehérváriak – hangsúlyozta Fenyves Balázs. Az interneten kiváltott bérleteket papíralapon nem adják ki, ugyanis a parkolóőröknél található ellenőrző eszköz online adatbázisa tartalmazza majd a kiváltott bérlethez tartozó rendszámot és az adott utcára vonatkozó jogosultságot is. Az új felületen minden bérlettípus – a történelmi belvárosba való behajtási és parkolási engedélyen kívül – kiváltható majd, valamint az oldalon keresztül feltölthető az NFC parkolókártya. A kártyával megkezdett parkolás szintén leállítható az online felület segítségével.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában