Frissen Fejérből

2021.10.19. 10:10

Szívnek, léleknek szentelve bontott szárnyat ebben az évben az Úrhidai Alkotókör

Egy est a léleknek! – ezt a címet viselte az önkormányzat rendezvénye, melyen összművészeti programokkal szolgáltak az érdeklődőknek. Három felvonásban.

V. Varga József

A Vox Mirabilisszívesen tartjazenei táboraitaz úrhidaitemplomban

Fotó: V. Varga József / Fejér Megyei Hírlap

– Örömömre szolgál, hogy a Civil Házban köszönthetem önöket művészeti estünk nyitányán – fogalmazta meg Bognár József polgármester. – Két évvel ezelőtti elhatározásunkat – nevezetesen, hogy időről időre a kultúrának, a művészeteknek szentelünk egy-egy alkalmat – a kialakult járványhelyzet azon nyomban felül is írta. De ami késik, nem múlik… Úgy ítéltük meg, hogy most nekiveselkedünk!

A színek és a formák csodás világa, egy alkotóközösségben munkálkodás élménye és a festészet szeretetének eredményeként bontott szárnyat ebben az évben az Úrhidai Alkotókör. A pandémia sem tudta megakadályozni, hogy egy kis közösség ne tudja megtalálni a módját a közös alkotásnak.

– Sokan éreznek vágyat arra, hogy megörökítsék a körülöttünk levő természet szépségét, varázslatos színeit, formáit. A vágy és az elképzelés azonban sok esetben nem elegendő ahhoz, hogy a festményünk vagy a grafikánk el is készüljön. Szükség van azokra az alapvető tapasztalatokra és tudásra, ami segít, hogy elérjük a célunkat – mondta bevezetőjében Polyák István festő, grafikus, az alkotókör vezetője.

Az alkotókörben mindent megtesznek azért, hogy ezt a tudást mindenki megszerezze, és hangulatos, szép festmények szülessenek. Az elmúlt csaknem egy év alatt készített munkákból nyílt kiállításon hatan mutatkoztak be a nagyérdeműnek: Budai Izabella, Csepetiné Gyűszű Hajnalka, Mihályiné Farkas Adrien, Réginé Kósa Kamilla, Molnárné Bartha Krisztina és Varga Katalin.

Bemutatkozott az Úrhidai Alkotókör – vezetőjük Polyák István festő, grafikus. Mellette Bognár József polgármester
Fotó: Nagy Norbert / Fejér Megyei Hírlap

 

Az irodalmi órán, a Székesfehérváron élő és alkotó Zilahy L. Ágnes írót látták vendégül az úrhidaiak. Amint megtudtuk tőle: számos pedagógiai szakcikk mellett ujjgyakorlatként kezdett bele a novellaírásba. Méltatójától, Saitos Lajos költőtől tudjuk, hogy a szerző rokonságban áll a mostanság mellőzött Zilahy Lajos íróval. Ágnes korábbi köteteiről – Lányok, anyák, utazások, valamint Az vagyok, aki vagyok… – is szólt pár szót hallgatóságának. Szeretet, avagy kárhozat című könyve az idén jelent meg.

Zilahy L. Ágnes író
Fotó: Nagy Norbert / Fejér Megyei Hírlap

– Regényem a koronavírus-járvány alatt született, amikor a bezártság, a megváltozott, számunkra ismeretlen helyzet új kihívásokat hozott a családok, a baráti társaságok, a közösségek életébe – mesélte nekünk. – A cselekmény több helyszínen és idősíkon fut, a múlt század hatvanas éveitől az ezredfordulóig.

A történet tulajdonképpen egy anya és lánya sorsának tragikus és egyben romantikus elbeszélése. Megpróbálok kapaszkodókat adni ahhoz, hogyan lehet a nehéz helyzetekből jól kijönni. Életünk fontos pillanatait, nagy titkait próbálom feltárni.

Az est zárásaként az elismert, és méltán híres Vox Mirabilis Kamarakórus adott jótékonysági hangversenyt a templom felújítására a római katolikus Nagyboldogasszony-templomban. A koncerten egyházi és világi művek váltogatták egymást, vezényelt Zemlényi Katica.

A Vox Mirabilis Kamarakórust Zemlényi Katica vezényelte
Fotó: V. Varga József / Fejér Megyei Hírlap

 

 

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában