Frissen Fejérből

2021.10.23. 20:00

Összefogás az állami gondozott gyermekekért – Iváncsics Zsolt egyedülálló programot indított

Szakmai, civil és állami összefogás eredménye, hogy létrejött és hamarosan Székesfehérvárra is ellátogat a Láss, hogy Ők láthassanak! elnevezésű projekt.

Baráth Eszter

Szabadi Zsolt, a Magyar Látszerész Szövetség elnöke és Iváncsics Zsolt sportember

Fotó: Pesti Tamás / Fejér Megyei Hírlap

A program keretében országszerte végeznek látásvizsgálatot gyermekotthonokban és ajándék szemüveget is készítenek azoknak, akiknek szükségük van rá.

– A motiváció adott volt. Ötödik éve, hogy az állami gondozott gyerekekért futok, élményt szerzek nekik és gyűjtéseket szervezek – foglalta össze az ötletgazda és a projekt koordinátora, Iváncsics Zsolt. Mint mondta, nemrégiben ismerkedett meg a Magyar Látszerész Szövetség korábbi elnökével, akinek elmondta ötletét, majd a mozaikról mozaikra összerakott programot közösen bemutatták a szövetség jelenlegi vezetésének, akik azonnal melléjük álltak. – Az indíttatás egyértelműen az, hogy azt gondolom, az állami gondozott gyerekek ugyan olyan jogú tagjai a társadalomnak – emelte ki a koordinátor.

Bár elsősorban az otthonokban élő gyerekek számára került kidolgozásra a program, de a munkafolyamat során ez kibővült a nevelőszülői hálózatban élőkre is. Iváncsics Zsolt elmondta, már dolgoznak azon a rendszeren is, hogy azoknál az optikáknál, ahol ki lesz ragasztva a kezdeményezés kabalafigurája, ott a nevelőszülőknél élők számára rendkívül kedvező áron elérhető legyen a szemüveg. – A harmadik lépcső az általános iskola alsó tagozatos gyermekeinek szűrése. Hajnal Gabriella, a Klebelsberg Központ elnöke igényt tart a programra – hangsúlyozta az ötletgazda. A program ezen részének indulása még nincs kitűzve. Iváncsics Zsolt kiemelte: – Mi azt mondjuk, hogy szeretnénk ezt tisztességgel, becsülettel végig csinálni. Szeretnénk megmutatni az országnak és igazából Európának, hogy egy ilyen kis ország meg tud valósítani egy ilyen egyedülálló programot.

Szabadi Zsolt, a Magyar Látszerész Szövetség elnöke és Iváncsics Zsolt sportember
Fotó: Pesti Tamás / Fejér Megyei Hírlap

Minderre azért van szükség, mert a tiszta és éles látás hiánya már gyermekkorban számos problémát felvet. Iváncsics Zsolt ezzel kapcsolatban többek között megemlítette a tanulási zavart, a magatartási problémákat, egyensúlyzavart és a diszlexiát. – Ennek a projeknek ez a lényege, hogy időben elkezdjük a szűrést – hangsúlyozta a program koordinátora azzal összefüggésben, hogy a kora vizsgálatok elősegítik a későbbi problémát megelőzését.

A gyermekotthonokban történő vizsgálatok teljesen fájdalommentesek. A szakemberek olyan készüléket használnak, amibe a gyerekeknek csak bele kell nézniük. Ezzel már kicsi korban, nagyon pontosan ki lehet szűrni a problémákat, mások mellett a színtévesztést, vagy a rövidlátást.

Az első szűrőnap már lezajlott. A pojekt koordinátora kiemelte, ezen a napon az Európai Látásszövetség elnökasszonya Londonból küldött videóüzenetet és ámulva nézte, hogy Magyarország a látás hónapjában egy ilyen programot indít, ami Európában egyedülálló.

A kijelölt otthonokban gépekkel, eszközökkel, orvosokkal, optikusokkal vonul fel a teljes látszerész világ. Ezt azonban hatalmas munka előzi meg, mint az otthonok feltérképezése és a programok összeállítása. Az ötletgazda hangsúlyozta, bár a minisztériumtól megkapták a létszámokat, ez sajnos folyamatosan változik, mert egyre több a nehézsorsú gyermek. Mivel a fiatalokat egyszerre nem tudják szűrni, ezért csoportokra osztva különböző programelemeken vehetnek részt egy-egy ilyen napon. A szervezőknek köszönhetően többek között például gyermekszínházat, vagy solymászbemutatót tekinthetnek meg.

Iváncsics Zsolt kiemelte, továbbra is várják azokat a vállalkozókat, akik csatlakoznának a programhoz. Mint mondta, nem pénzbeli támogatást várnak, hanem munkalehetőségeket a fiatalok számára.

A 22 ezer gyermeket érintő program november 17-én a Fejér Megyei Gyermekvédelmi Központ és Területi Gyermekvédelmi Szakszolgálathoz is elhozza a szűrőnapot.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában