Frissen Fejérből

2021.10.21. 09:47

Különleges égi jelenség szelte át az eget szerdán Fejérben is

A szerencsések kétszer is láthattak tegnap egy különleges égi jelenséget: robbanó tűzgömb szelte át ugyanis az eget késő délután, illetve egy, amiről már kevesebben tudnak, pár órával később is. A pusztavámi meteorológiai állomás webkamerája rögzítette a látványt, melyről tudományos szakembert kérdeztünk. A szerencsés szemtanúknak két kívánságuk is lehetett tehát szerdán...

S. Töttő Rita

Izgalmas égi jelenséget láttak sokan országszerte – többen Fejér megye településein is október 20-án, késő délután 18 óra 29 perckor. Csak egy pár pillanatig volt látható az égi jelenség, de aki éppen akkor tekintett az égre, láthatta, ahogy egy fényes csóva szeli át az eget, s mintha robbant volna egyet, tűzött is tovább az univerzumban. Hála a webkameráknak, fedélzeti kameráknak, véletlen telefonos felvételeknek, többen is megörökítették a jelenséget, melyeket az Időkép oldalán (itt: https://www.idokep.hu/hirek/tuzgomb-huzott-at?fbclid=IwAR12RZamwVIXJRpCbh8rb1pPN7VUdbQQ-M8cW1_DUljNIshf9KlFy_-H2ls) is megosztottak. Érkeztek felvételek Martonvásárról, Pusztavámról, Újbarokról és még számos más helyről is. Ennél persze sokkal többen látták, s mivel csupán pár pillanatig volt látható, volt, aki azt hitte, káprázik a szeme. Egyben azonban mindenki egyetértett: gyönyörű volt!

A szemtanúk hozzászólásai legalábbis erre utalnak: „Székesfehérvár mellett a Sárréti Tájvédelmi Körzetben fotóztam a teliholdat, miközben hatalmas villámlás felettem, oda kaptam a fejemet. Hang nélkül felrobbant a hullócsillag és mellettem több darabban tovább hullva szépen elégett a rét felett...” Vagy: „Mór mellet az autóban lettünk arra figyelmesek, hogy miért villámlik, amikor nincs felhő. Aztán szépen behúzott a bolida/tűzgömb pont délnyugat felé, előttünk villant még egy nagyot és aztán végleg elpárolgott.” És: „Mány-Alsóörspusztán is láttuk! Csodálatos volt!” Székesfehérváron is sokan látták, s persze volt, aki magában kívánt is valamit az égi jelenség után... Agárdi András meteorológiai állomást üzemeltet, több webkamerája rögzítette is a jelenséget Pusztavámnál. Mint mesélte, többen is hívták, hogy látták a jelenséget, nézzék meg , rögzítették-e a kamerák. S bizony igen! Sőt mi több, a szemfüles kamera órákkal később, 22 óra 29 perckor is rögzített egy kisebb „bolidát” az égen Pusztavám felett, észak-keleti irányban.

De vajon mit is láttak valójában a szerencsések? Nagy Rezső főiskolai docens, a Tudományos Ismeretterjesztő Társulat Fejér Megyei Egyesületének elnökét kérdeztük:

- Ez valóban egy tűzgömb volt, mégpedig robbanó tűzgömb, ami külön kategória. Viszonylag ritka jelenség, de azért évente többet is megfigyelnek belőle. A tűzgömbök gyakorlatilag nagyon fényes – vagyis a Vénuszénál fényesebb, azaz – 4 magnitúdósnál fényesebb meteorok. A meteorok pedig olyan fényjelenségek, amelyek úgy jönnek létre, hogy a törmelék bekerül a Föld légkörébe, a súrlódás miatt fölizzik és a körülötte lévő levegőnek bizonyos részeit ionizálja. A test körül lévő levegő tehát kifényesedik. A tűzgömbök időnként szoktak robbanni is, amikor a test bekerül a légkörbe. Oka, hogy a hőtől feldarabolódnak és ez robbanásnak tűnik. Normális esetben ezek a testek picik és egyszerűen elégnek, a Földre nem is jut belőlük semmi.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában