Frissen Fejérből

2021.10.29. 07:02

A folytatásra készül a Fejér Megyei Közgyűlés

Rendkívüli ülést tartott csütörtökön délelőtt a Fejér Megyei Közgyűlés. A napirendi pontok megvitatása előtt új tag tette le az esküt, emellett megemlékeztek egy korábban regnáló elnök és egy díszpolgár életéről is.

Palocsai Jenő

A csütörtök délelőtt esküt tett Kovács Janka erősíti mostantól a megyei közgyűlés munkáját

Fotó: Fehér Gábor / Fejér Megyei Hírlap

A megyeháza üléstermében letette az esküt a testület új tagja, Kovács Janka, aki a nemré­­­giben lemondott Gombó Áron helyére érkezett a közgyűlésbe. Nemcsak ő volt új tag ezen a tanácskozáson, ugyanis Salamon Béla számára is ez volt az első olyan nap, mikor részt vehetett a döntéshozatalban.

Mielőtt azonban nekiálltak volna a munkának, megemlékeztek a nemrég elhunyt Paál Hubáról, a testület egyik korábbi elnökéről, valamint Berecz Botond képviselőről és Kacznander Károlyról, aki Kulcs és a megye díszpolgára is volt.

Az egyperces néma tiszteletadás után Molnár Krisztián elindította az ülést. A közgyűlés elnöke elmondta: – Elindul top 2 plus néven a terület- és településfejlesztési operatív program folytatása. Már az első felhívások pontozási szempontrendszerét és annak alábontását tárgyaljuk és fogadjuk el. Reményeink szerint novemberben megjelennek az első támogatási felhívások. Emellett a különleges gazdasági övezet, a Dunamente kapcsán Fejérben 500 millió forint támogatási keretösszeg megjelöléséről döntünk.

Mint megtudtuk, az érintett települések ekkora összegben pályázhatnak a következő hónapban fejlesztési és működési kiadásokra. Emellett két másik, kisebb horderejű, de mégis fontos ügyben is döntés született. Két alapítványi támogatás kérdése került a képviselők elé. Az egyik egy pusztaszabolcsi óvodában biztosít 100 ezer forintos fejlesztési forrást, míg a másik a Fejér Megyei Szent György Kórház koraszülött részlegének nyújt félmillió forintos támogatást, a koraszülöttek világnapja alkalmából.

A csütörtök délelőtt esküt tett Kovács Janka erősíti mostantól a megyei közgyűlés munkáját
Fotó: Fehér Gábor / Fejér Megyei Hírlap

A munkanapot zárt ülés keretében folytatták. Ott a terület- és településfejlesztési operatív program első ütemének felhívásaival kapcsolatban hoztak támogatói döntéseket, szem előtt tartva az esetleges költségnövekvényeket.

Molnár Krisztián, a közgyűlés elnöke erre példát is hozott: – Korábbi évek projektjeiről is döntünk, mint például a móri városfejlesztési projekt, mely helyi gazdaságfejlesztés, illetve barnamezős beruházás. De vannak még bölcsődefejlesztési támogatások a kistelepülések számára.

Végül szóba kerültek a felszíni csapadékvíz-elvezetési rendszerek, valamint civilek, illetve humánerőforrás számára kialakított pályázati lehetőségek is. Azt is megtudtuk az elnöktől, hogy ezek fognak elsőként megjelenni az új ütem felhívásai között.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában