Frissen Fejérből

2021.10.07. 07:05

Fejéri siker Szamarában

Több mint egynapnyi vonatút után, Szentpétervárról Moszkván keresztül elérve Szamara városát, második helyezést ért el a Vivat Bayan elnevezésű, idén tizenkilencedik alkalommal megrendezett nemzetközi harmonikaversenyen a mezőfalvi Csuka Marcell!

Majer Tamás

Csuka Marcell szerint a szamarai az egyik legnagyobb presztízsű harmonikaverseny Oroszországban

Fotó: Laczkó Izabella / DH-archívum

A Fejér megyei fiatalember a szentpétervári Rimszkij-Korszakov Állami Konzervató­rium hallgatója. Alighogy visszatért szeptember elején Oroszországba, az iskolába, máris részt vett egy válogatón Szentpéterváron. Ezen nyerte el a jogot – s némi költőpénzt – arra, hogy elindulhasson a nagy presztízsű Vivat Bayan harmonikaversenyen. Egy szerb barátjával, Stefan Spasiccsal indult útnak, szállt vonatra. Összesen öten képviselték „Észak Velencéjét”.

Szamara, a több mint egymillió lakosú Volga-parti város nincsen közel, nemcsak Mezőfalvához, de Szentpétervárhoz sem. Persze mást jelent a távolság fogalma Magyarországon, s mást Oroszországban. Szeptember 19-én kelt útra a magyar és a szerb fiú, odafelé közel 26, visszafelé 37 órát utaztak. Öt éjjelt töltöttek Szamarában, szeptember ­27-én értek haza.

Csuka Marcell szerint a szamarai az egyik legnagyobb presztízsű harmonikaverseny Oroszországban
Fotó: Laczkó Izabella / Dunaújvárosi Hírlap-archívum

A versenyre térvén: Spasic egyenesen megnyerte az úgynevezett esztrád vagy varieté szekciót, míg, ami számunkra fontosabb, Csuka Marcell második lett a klasszika – más kifejezéssel élve: a koncertművész – kategóriában, természetesen a felnőttek között. Az ifjabbak külön versenyeztek. Csuka Marcell a legerősebb, a legmegerőltetőbb – sportnyelven szólva – királykategóriában indult, klasszikus zenét játszott. A verseny két fordulóból állt, több alkalommal is a zsűri elé álltak a zenészek. No, csak a legjobbak, akik továbbjutottak az első forduló után. Marcell az első fordulóban egy többszólamú művet játszott Bachtól, majd egy barokk darabot, aztán egy szabadon választott virtuóz művet. A második fordulóban szabadon választott, többtételes műveket adtak elő a művészek, szonátákat, szviteket. Egy tizedpont választotta el Csuka Marcellt a győzelemtől.

[embed]https://www.feol.hu/hetvege/oroszul-szepen-szol-a-harmonika-5230118/[/embed]

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában