Frissen Fejérből

2021.10.25. 20:11

Ezerméteres magasságból keresték a célt az ejtőernyősök

A házigazda Albatrosz Repülő Egyesület nyerte a hétvégén a börgöndi repülőtéren megrendezett ejtőernyős célbaugró emlékversenyt.

Tihanyi Tamás

Fotó: Tihanyi Tamás

Mészárovics György már életében legendává vált a repülősök és az ejtőernyősök között, hiszen évtizedekig senki sem ugrott nála többet Magyarországon, és csak néhányan Európában. Tudása példaképpé tette a katonai ejtőernyőzés és a repülősportolók világában egyaránt. Október elsején, 76 évesen indult el az utolsó nagy felszállására. Mások mellett rá is emlékeztek a hétvégén a börgöndi repülőtéren egy célbaugró versennyel: az eseményt az AeroKing Ejtőernyős Klub és házigazdaként az Albatrosz Repülő Egyesület rendezte.

– Mindenki Gyurikája volt, mindenki tisztelte őt ­– mondta Horváth Pál, az Aeroking elnöke. Öt csapat várta a szélcsendesebb időt szombaton, amikor nem lehetett ugrani, vasárnap azonban már kedvezett az időjárás a résztvevőknek. – Az ejtőernyőzés gyűjtőfogalom, ma már tizennégy féle formája létezik. Örülnénk neki, ha többen lennénk, azon dolgozunk, hogy fejleszteni tudjuk a sportágnak ezt a klasszikus ágát. Ezer méterről ugranak a négyfős csapatok tagjai a szivacsra, ahol a harminckét centiméteres elektromos érzékelő tárcsán egy kétcentis pontot kell eltalálniuk.

Vasárnap tehát már „nagyüzem” volt a repülőtéren, az ejtőernyősök és a pilóták így tisztelegtek mások mellett a több mint tizenhatezer ugrást teljesített Mészárovics György emléke előtt, akitől katonai tiszteletadás mellett vesznek végső búcsút október 27-én, szerdán 13 órakor a Béla úti temetőben.

Az AeroKing Kupa verseny egyéni eredménye: 1. Kéri Tibor SZHESE, 2. Mórocz Béla Albatrosz RE, 3. Préházi Sándor Albatrosz RE, 4. Horváth Ferenc AeroKing SE, 5. Pula József Albatrosz RE, 6. Krajcsi Pál SZHESE. A csapatok sorrendje: 1. Albatrosz RE (Pula József, Németh Győző, Mórocz Béla, Préházi Sándor), 2. SZHESE (Krajcsi Pál, Flamann Rolf, Kéri Tibor, Tóth Nándor), 3. AeroKing SE. (Csorsza László, Horváth Ferenc, Soltész Csaba, Kiszel István).

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában