Frissen Fejérből

2021.09.06. 18:05

Vízelvezetési tervek, új alapokon Székesfehérváron

Hétfőn délelőtt, a városházán mutatták be Székesfehérvár felszíni vízelvezetési tanulmánytervét, amelynek megalkotását a város szerkezetének legújabb kori igényeihez igazították a szakemberek.

S. Töttő Rita

A víz minden szempontból óriási kincs és lehetőség – hangzott el

Fotó: Simon Erika

Ez a tanulmányterv még nem alkalmas kivitelezésre – hívta fel a figyelmet Cser-Palkovics András polgármester, hozzátéve, arra azonban igen, hogy a szükséges tervezési munkák során figyelembe vegyék a benne foglaltakat. Vagyis – hangsúlyozta -, nem az asztalfióknak készült tehát, hanem, hogy amikor szükség van rá, kéznél legyen. A 1993-ban készült, 2008-ban módosult a korábbi tanulmányterv óta sok minden változott, többek közt a víz hasznosítását érintő szemléletmód: – Amennyire lehet ugyanis, a vizet nem csak elvezetni szeretnénk, hanem megtartani is – fogalmazott a polgármester -, hiszen a víz minden szempontból óriási kincs és lehetőség, mindamellett, hogy a városüzemeltetés életében gondokat is okoz.

A víz minden szempontból óriási kincs és lehetőség – hangzott el
Fotó: Simon Erika

– Egy dolgot biztosan láthatunk: a csapadék mennyisége és eloszlása nagyon hektikussá vált az utóbbi időben, így pedig gondos tervezés és fejlesztés nélkül nem lehet biztosítani egy város üzemeltetését. A tanulmánytervet, annak egyik vezetőtervezője, Boross László mutatta be, kifejtve, hogy a város szerkezeti tervével egyeztetve készült a dokumentáció. Részletes természetes vízbekötési és elvezetési tanulmányok mellett, tartalmazza azoknak a pontoknak a lehetséges megoldási javaslatait is, ahol jelenleg nem megoldott a szakszerű vízelvezetés – ilyenek például a zártkerti övezetek, ahol például a kevés közterület miatt lehetetlen az elvezetés kiépítése.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában