Frissen Fejérből

2021.09.17. 17:00

Vannak, akik továbbviszik Wekerle munkásságát

A nagy államférfi, Wekerle Sándor halálának századik évfordulójának tiszteletére szervezett rendezvénysorozat részeként két életműdíjat és egy fiatal szakembereknek adható innovációs díjat adtak át pénteken délelőtt a város peremén álló wellnesshotelben.

Palocsai Jenő

Fotó: Pesti Tamás / Fejér Megyei Hírlap

Wekerle Centenáriumi Évet tart a néhai, háromszoros miniszterelnök, Wekerle Sándor városa, Mór, illetve a Wekerle Sándor Életművét Gondozó Tudományos Alapítvány. A programsorozat kulturális, hagyományőrző, tudományos rendezvényeket egyaránt magában foglal.

Pénteken egész napos rendezvényre hívta kiemelt vendégeit az alapítvány. A kuratórium elnöke, Buza Ernő köszöntötte elsőként a megjelenteket, köztük a gazdasági szakembereket, illetve egyetemi oktatókat, akik közül többen előadásokat is tartottak a rendezvény második felében.

Fenyves Péter maga is alapító tagja az alapítványnak. Wekerle városának polgármestere örömét fejezte ki, hogy újra eljött az ideje a rangos kitüntetések átadásának. A városvezető hozzátette: – Ígérhetem önöknek, hogy ezen az úton nem állunk meg, hiszen évtizedekre tervezve kívánjuk ápolni Wekerle emlékét.

A rendezvénysorozat fővédnöke, Törő Gábor országgyűlési képviselő nyitotta meg a rendezvényt. Beszédében kitért arra, hogy ahogy Wekerle korában, úgy napjainkban is elmondhatjuk, előkelő helyen állunk kiművelt emberek tekintetében.

Fotó: Pesti Tamás / Fejér Megyei Hírlap

Elsőként a Wekerle Sándor Tudományos Életműdíjat adták át Botos Katalinnak. A közgazdaságtudományok doktorának érdemeit Balogh Tibor kuratóriumi tag ismertette a megjelentekkel.

A 13 unokájára büszke egyetemi professzor így köszönte meg a kitüntetést: – Nagyon örülök az elismerésnek, még éppen időben kaptam. Az ország valamennyi egyetemén oktattam és tanítottam, tehát hosszú pálya van mögöttem és ezt végig meghatározta Wekerle szakmai munkája. Szeretek tanítani, és úgy gondolom, nekünk közgazdasági szakembernek az a dolgunk, hogy megóvjuk a tágabb értelemben vett házunk táját a gazdaság viharaitól. Ezt csak úgy tudom elvégezni, ha szem előtt tartom, hogy életem legfontosabb feladata hidat teremteni az elmélet és a gyakorlat között.

Ezt követte a Wekerle Sándor Közgazdasági Életműdíj, melynek ebben az évben Kocziszky György okleveles gépipari gazdaságmérnök örülhetett. A dicsérő szavakat egy másik kuratóriumi tag, Lehrner Zsolt olvashatta fel.

Kocziszky is szólt pár szót az átadási ceremóniát köszönhetően: – Köszönöm a jelölést és a kitüntetést. Az elmúlt 50 éves egyetemi pályán sokan támogattak. Hálát kell adnom, hogy keresztény emberként megérhettem ezt a napot.

Fotó: Pesti Tamás / Fejér Megyei Hírlap

Ezen két elismerést öt éve adják az arra leginkább érdemes szakembereknek, akik Wekerle útját követve a haza érdekeit szem előtt tartva szereznek elévülhetetlen érdemeket.

Van azonban egy másik elismerés, a fiatal szakembereknek járó innovációs díj, amit két éve alapítottak. Ezt ebben az évben Balogh Péter móri villamosmérnöknek ítélték, aki kiemelkedő teljesítményt nyújtott a maga szakterületén.

Az ifjú mérnök sok újítást vezetett be annál a móri gyárnál, ahol dolgozik és a tervek szerint a munkaerő- és a munkahatékonyság további fejlesztésén is fáradozik. Az ő beszéde rövid volt, ugyanis a két, neki bizalmat és támogatást garantáló, nagy cégnek és saját családjának köszönte meg, hogy mögötte állnak.

Wekerle számára mindig kiemelten fontos szerepet töltött be a kultúra, így a rá emlékező rendezvényekből sem maradhat ki sosem a művészet. A beszédek között Kopiás Gabriella játszott. A fuvolaművészt Tóka Szabolcs kísérte zongorán.

[video width="1024" height="576" mp4="https://www.feol.hu/wp-content/uploads/2021/09/1885290videoe45e9684058accad9cdffc0d6e9a0159V.mp4"][/video]

A díjkiosztó után kezdődött a Sikeres válságkezelés a 21. században címmel zajlott tudományos emlékkonferencia. Ahogy az lenni szokott, most is a kitüntetettek kezdtek. A pénzügyi válságok kezeléséről Botos Katalin beszélt, majd átadta a pulpitust Kocziszky Györgynek, aki az Adalékok a gazdasági/pénzügyi válságok természetrajzához címmel állította össze mondanivalóját.

A szakmai program ezzel nem ért véget, hiszen ebéd után további előadások, konzultációk tették teljessé a szakmai napot.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában