Frissen Fejérből

2021.09.09. 07:30

Új életre kel a régi park Csákváron

„Buta, aki itt érezni nem tud” – írta 1823-ban Kováts Sámuel református lelkész a csákvári kastélyparkról. A Pro Vértes Közalapítvány munkatársai azon dolgoznak, hogy a Geszner-ház és a körülötte lévő park látogatói számára békességet, csendességet, nyugalmat kínáljanak. Egy helyet, ahol érezni lehet.

Borsányi Bea

Készül az új malomkerék helye, mutatja Viszló Levente

Fotó: Pesti Tamás / Fejér Megyei Hírlap

Az Esterházy-kastélyhoz tartozó parkot az 1760-as években kezdték el kialakítani, ami a területre jellemző vízhiány miatt komoly tervezést és munkát igényelt. Ehhez képest a park egy távolabbi pontján még vízimalom is működött. A környék megmozgatta az Esterházyak fantáziáját is, így a Külső-majorként emlegetett területen is parkosítani kezdtek, a malomból pedig a grófi család pihenőlakja lett. A park két részét az 1815-ös, napóleoni háborúkat lezáró párizsi béke tiszteletére létesített fasor, a Friedens alléval – vagy ahogy ma Csákváron hívják, Prinz alléval – kötötték össze. A Geszner-ház, eredeti nevén Swaici lak, 1825-ben épült fel, mellette víztorony, méhes és medvelak is helyet kapott. A medvét egyesek szerint az I. világháború ínséges esztendőiben felfalták a falusiak, és ők hordták szét a második világégés után a Geszner-ház köveit is.

A terület a háborút követően a helyi termelőszövetkezet kertészeteként üzemelt. Évtizedeken át ide temették el, illetve borították a tóba a fóliasátrak tönkrement fóliáját, más egyéb haszontalannak vélt dolgokkal együtt. Amikor 1996-ban a Pro Vértes Közalapítvány megvásárolta, és elkezdte rendbe tenni a Geszner-házat és környékét, mintegy ötezer köbméter szemetet termeltek ki. Innentől számítható az egykori Swaici-lak új élete.

– Az volt a tervünk, hogy természetvédelmi és természettudományos központot alakítunk itt ki. Ez nagyrészt meg is valósult, hiszen az épületben bemutatóközpont, kutatóház, oktatóközpont és a Vértes csodálatos világát bemutató kiállítás található. A kiállítóterem és a tanácsterem pedig lehetőséget biztosít előadások, konferenciák, továbbképzések, vetítések, csoportos foglalkozások megtartására. A terv másik része azonban eddig még nem valósult meg – árulta el Viszló Levente, az alapítvány elnöke. Pedig mintegy húsz évvel ezelőtt Becse Ildikónak köszönhetően már megszülettek a park újjáépítésére vonatkozó elképzelések is. Úgy tűnik, ezek megvalósításának most jött el az ideje.

Készül az új malomkerék helye, mutatja Viszló Levente
Fotó: Pesti Tamás / Fejér Megyei Hírlap

Első lépésként tavaly ősszel fák, bokrok, virágok kerültek elültetésre, idén pedig gőzerővel folyik az építkezés is. Heteken belül elkészül a növénysimogató, ami egy mészkőből épített, kicsit magasabb falú, kör alakú virágágyás lesz, melynek közepébe padokat állítanak fel. Az oda telepedők nemcsak a gondosan és tudományos alapon kiválasztott virágok látványát élvezhetik, de az aromaterápia áldásos hatásaiban is részesülhetnek. Ősz végére tervezik a helyére emelni az új malomkereket is. A régit néhány éve egy villámárvíz vitte el. Az új nem csak forogni fog, de – minden eshetőségre készülve – stabilabb is lesz. Újdonság a két nem régen elhelyezett információs tábla, amely a Geszner-ház történetét, illetve a területen található gyógynövényeket mutatja be. Ezek már a tervezett tanösvény részét képezik. Nemcsak szárazföldi, de vízi tanösvényt is kialakítanak majd.

– Van már egy lepkekertünk, ahová kifejezetten az általuk kedvelt növényeket, virágokat ültettük, így ha valaki odaül, megfigyelheti a színes és változatos rovarokat, a levendulalabirintusban pedig már nőnek a bokrok. Szeretnénk a gyerekek szórakoztatására felépíteni az Esterházy-kastély mögött álló Grotta (műbarlang) mását, valamint játszóházat is tervezünk, a tavon pedig csónakázni is lehet majd.

A célunk, hogy ha bejön ide valaki, akár egy egész napot el tudjon tölteni békében és nyugalomban, miközben minden érzékszervét aktivizálja – összegezte Viszló Levente.

A park gyalogosan és kerékpáron járható be, erre a Geszner-ház nyitvatartási idején kívül is lehetőség van.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában