Frissen Fejérből

2021.09.02. 14:30

Sokat köszönhetnek a móriak az egykori bányáknak

A település nem feledi, mennyi családnak adott munkát és megélhetést a bányászat, mely a környező településeken zajlott, ezért minden évben megemlékezéseket tartanak.

Palocsai Jenő

Pénteken koszorúzással kezdődnek a rendezvények

Fotó: FMH-archív

A Vértes és a Bakony gyomrából ezrek termelték ki a szenet az elmúlt évtizedekben. A bányák megélhetést adtak sok családnak Móron és környékén, s az otthon melegét valamennyi lakosnak. Azóta az utolsó bányák kapuját is bezárták, de a tisztelet továbbra is övezi a munkahelyet és a bányászt.

A föld alatt vállalt nehéz műszakokra, a veszélyes munkakörülményekre, a balesetek áldozataira emlékeznek a minden évben megrendezett bányásznapon, de ünnepelnek is, hiszen a sokat dolgozó, összetartó brigádok és családjaik számára kijutott azért a szép emlékekből is.

Pénteken koszorúzással kezdődnek a rendezvények
Fotó: FMH-archív

Idén pénteken, egy koszorúzással kezdődik a Bányásznap, a Kodály Zoltán utcai bányász szobornál este hatkor. Szeptember 4-én a Millennium Parkban álló Bányász Emlékkő elé helyeznek koszorúkat virágokat, virágokat 15:30-kor.

Ezt követően a Szent István parkban lesz megnyitó, jubilálók köszöntése, elismerések átadása. Lepsényi Bálint verset mond, és fellép több kórus, nyugdíjasklub és táncegyüttes is. A gyerekeket egész délután vidámpark is várja.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában