Frissen Fejérből

2021.09.26. 07:00

Próbaüzem kezdődik – Megmérik, mennyit tisztul a víz, mire a Velencei-tóig ér

A zsilip egyelőre néhány napig, a próbaeresztés idejéig lesz nyitva.

Tihanyi Tamás

Vasárnap délután megnyitják a pátkai zsilipet

Fotó: Tihanyi Tamás / Fejér Megyei Hírlap

– Hétfőn megkezdődnek az ellenőrző mérések – mondta Tóth Sándor, a Közép-dunántúli Vízügyi Igazgatóság műszaki igazgatóhelyettese. – Jól tudjuk, hogy a Velencei-tó vízszintje rendkívül alacsony, 73 centiméter, ez cselekvésre sarkall mindenkit. A minimális üzemi vízszint 130 centiméter, tehát jelentős az elmaradás. A két vízpótló tározót nem tudtuk használni, mert a bennük lévő víz minősége nem tette lehetővé, hogy a vizet leeresszük. Nem szennyezés, természetes algásodási folyamat az ok. De azt a vízmennyiséget, amely a tározókban van, szeretnénk minél előbb a tóba juttatni, s ennek érdekében néhány intézkedést tettünk és teszünk meg rövidesen.

Az első, hogy a tározók vizét egyesítik, azaz a „felső” zámolyiból átfolyásos rendszerben leeresztik az összes vizet, miután lehalásszák és biztonságba helyezik a halakat: vagy az „alsó”, azaz pátkai tározóban, vagy más vízterületen.

– Épp azért kezdtünk alacsony értékkel, hogy a halak a lehetőség szerint még ne induljanak meg, de a lehalászás egy arra alkalmas optimális időszakban, október közepéig megtörténik – folytatta Tóth Sándor. – Valljuk be, kevés az esélye, hogy közbejön egy váratlan meteorológiai helyzet, például, amit már nagyon várunk, egy nagy esőzés.

Vasárnap délután megnyitják a pátkai zsilipet
Fotó: Tihanyi Tamás / Fejér Megyei Hírlap

Tehát október végére a Zámolyi-víztározó kiürül, ahol most még körülbelül másfél millió köbméternyi víz van. Pátka mintegy egymillió-nyolcszázezer köbméter vizet tárol, tehát ez együtt nagyjából három és félmillió köbméter.

– Még nem kezdődhet el a Velencei-tó vízpótlása, ez majd akkor következhet, ha a Pátkai-víztározóban lévő víz minősége megközelíti a határértéket. Ennek fontos feltétele a hőmérséklet jelentős csökkenése. Megpróbáljuk előrehozni azt az időpontot, amikor meg lehet kezdeni a tartós vízeresztést. Megvizsgáljuk, hogy ha ereszteni kezdjük a Császár-vízen át a tóig a vizet, útközben bukókon, növényi akadályokon haladva keresztül mennyire veszíti el alga-, illetve klorofill tartalmát. A vasárnap megkezdődő próbaüzem erről szól, hiszen ha ezt az értéket ismerjük, hamarabb tudjuk elindítani a vízpótlást – magyarázta a szakember.

A víztározóban, a vízfolyás mentén három helyen, és közvetlenül a Velencei-tónál is végeznek mérést. A próbaeresztés néhány napig tart. Ha a Zámolyi-víztározó vize eljut majd a Velencei-tóba, az nagyjából tizenegynéhány centis emelkedést jelent. Tehát az sem oldja meg teljes mértékben a helyzetet, ezért mindenki a téli, tavaszi nagy csapadékot várja, amikor remélhetően feltöltődik a rendszer, a két tározó és a tó is. Néhány évig tartó folyamat lesz a tervezéssel, közbeszerzéssel együtt a tározók és a Császár-víz műszaki rekonstrukciója.

Kapcsolódó:

https://www.feol.hu/kozelet/helyi-kozelet/folyik-a-viz-a-zamolyi-tarozobol-5297636/

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában