Frissen Fejérből

2021.09.08. 07:30

Felújították a nagylóki óvodát és bölcsődét

Nemrég, immáron megújulva és kibővítve adták át a Csicsergő Óvoda és Bölcsőde épületét.

Déri Brenda

Varga Helga vezető óvónő a felújított épület előtt

Fotó: Pesti Tamás / Fejér Megyei Hírlap

A közel két évtizeddel ezelőtt felépült vegyes csoportos óvoda már nem tudta ellátni a község aktuális gyereklétszáma szerinti bölcsődei és óvodai teendőket, ugyanis időközben megnövekedett a gyermekek létszáma. Éppen ezért indokolt volt két óvodai csoport indítása, melyet csak úgy tudtak megoldani, hogy az egyik csoportot a helyi iskolában helyezték el. A Magyar falu programnak köszönhetően 2019-ben a település sikeresen elnyerte a intézmény felújításához szükséges pályázati támogatást, mely 48 millió forint volt.

– Azt fontos megemlíteni azonban, hogy ennek az összegnek a megítélésében Varga Gábor, országgyűlési képviselő közreműködése sokat segített, melyért ezúton is nagyon hálás vagyok – hangsúlyozta Tóth József polgármester a korábbi intézményátadó ünnepségen.

Varga Helga vezető óvónő a felújított épület előtt
Fotó: Pesti Tamás / Fejér Megyei Hírlap

Ez azonban még nem a teljes összeg, ugyanis a tervezési feladat elvégzése és a kivitelező kiválasztása között eltelt egy év, a kivitelezésre szánt összeg pedig mintegy hatmillió forinttal meghaladta a főösszeget, a többletköltséget az önkormányzat magára vállalta. Ezen felül korábbi pozitív tapasztalatai miatt a település vezetése arra gondolt, hogy bevonja a lakosságot is,. És milyen jól tette, hiszen a társadalmi összefogásnak köszönhetően 1 millió 650 ezer forinttal gyarapodott a finanszírozás összege, mellyel egyúttal csökkenhetett az önkormányzat önrésze is.

A beruházás keretében az óvoda főépületét kibővítették, helyet kapott benne még egy csoportszoba, egy foglalkoztató szoba, két mosdóhelyiség, melyet így már külön tudnak használni a bölcsődés és óvodás gyerekek. De elkészült az akadálymentes WC, egy tárolótér, valamint egy tágasabb folyosó, ahol elhelyezésre került számos öltöző- és tárolószekrény.

Varga Helga vezető óvónő az új mosdóhelyiséget mutatja
Fotó: Pesti Tamás / Fejér Megyei Hírlap

A fejlesztéseknek és bővítéseknek hála, indulhat még további két óvodai és egy bölcsődei csoport, így az intézmény alkalmassá vált arra, hogy a jelenlegi gyermeklétszámnak megfelelő kapacitással üzemeljen. Ezen felül az infrastrukturális állapot, beleértve az eszközfelszerelést is, már megfelel minden 21. századi igénynek.

A polgármester a nemrégiben megtartott átadó- ünnepségen egy olyan gondolattal zárta beszédét, mely mindenképpen említésre méltó:

– Bízom abban, hogy a fejlesztéssel Nagylók jövőbe mutató fejlődéséhez járulunk hozzá. Úgy mondja a bölcselet: ha az ember fát ültet vagy óvodát épít, egyúttal a jövőt építi, az utókor boldogulását segíti. Mi ebben a fejlesztésben mind óvodát építettünk, mind pedig fát is ültettünk.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában