Frissen Fejérből

2021.09.18. 07:15

Megtalált velencei műremek

Rendőrségi közlés szerint a Komárom-Esztergom megyei városban bukkantak a nyomára a velencei Hauszmann–Gschwindt-kastélyból tavaly nyáron ellopott díszes kandallókeretnek.

Tóth Sándor

Még teljes pompájában...

Forrás: Kastélykedvelők Facebook csoport

A bűnügyben szeptember 15-én koronázta siker a Készenléti Rendőrség Nemzeti Nyomozóiroda vagyonvédelmi osztályának eljárását, amelyet nagyobb értékre, dolog elleni erőszakkal elkövetett lopás bűntettének gyanúja miatt folytattak.

A velencei kastély másfélmillió forintra becsült, gazdagon faragott neobarokk kandallókeretét a szomszédos megyében, Tatán egy restauráló műhelyben találták meg. Egyelőre az elkövető személyére vonatkozóan konkrét információt nem tett közzé a rendőrség, mivel a lopással összefüggésbe hozható személyek szerepét még vizsgálják.

A jelenleg a SinbusCon Befektetési és Ingatlanhasznosító Zrt. tulajdonában lévő használaton kívüli kastélyépület aulájába 2020. július 23. és augusztus 29. között ajtóbefeszítéssel jutott be az elkövető, s vandál módon lebontotta a kandalló neobarokk fakeretét és márvány burkolatát, majd eltulajdonította azt. A tulajdonos felajánlását követően idén júniusban 500 ezer forint jutalmat tűzött ki a Készenléti Rendőrség parancsnoka az ellopott műtárgy megtalálása, valamint az elkövető felkutatása érdekében.

Érdemes megjegyezni, az online építészeti napilap, az Építészfórum a velencei Hauszmann–Gschwindt-kastélyban történt bűneset kapcsán felhívta a figyelmet arra, hogy az épület míves részleteiről a betörés előtt egyre több fotó keringett a világhálón. „Így a képek sokszor tálcán kínálják fel a lehetőségeket az illetéktelen személyeknek” – írta az említett lapforrás.

A velencei kastély – amelyről éppen pénteki lapszámunkban írtunk – különleges értékét az adja számunkra, hogy a múlt század első negyedében az egyik legjelentősebb magyar építész, Hauszmann Alajos (1847–1926) tulajdonában volt, ő építette át eklektikus, döntően neobarokk elemeket tartalmazó stílusban. Hauszmann büszkén viselte a „velencei” nemesi előnevet, s megyei városunkban, Velencén hunyt el 1926. július 31-én. Remélhetően a kastély sorsa hamarosan jobbra fordul, s a megtalált neobarokk kandallókeret visszakerül eredeti helyére.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában