Frissen Fejérből

2021.09.22. 17:30

Egy szomorú történet vége – Lerombolták a Lövölde úti patinás épületet

2003-ban írtunk először arról, hogy a Lövölde úti patinás épületből nyugdíjasotthont szeretne kialakítani egy beruházó. 2009-ben viszont már látszott, várhatóan semmi nem lesz a tervből. A napokban aztán lebontották az időközben életveszélyessé vált épületet.

Házi Péter

2008 tájékán még menthető lett volna az épület

Fotó: FMH-archív

A 2003-as híradások szerint száz férőhelyes nyugdíjasotthont alakítanak ki a Lövölde út 26–28. szám alatt. Erről írt alá megállapodást Warvasovszky Tihamér polgármester és Yigal Navon, a Harbor Group Hungary ügyvezető igazgatója. Az ingatlant az akkori önkormányzat adta el, kizárólag idős­otthon megépítésére. A munkálatok aztán megkezdődtek, több nyugdíjas is előszerződést kötött a leendő apartmanokra. 2009 januárjában azonban már arról cikkeztünk, gond van, leállt az építkezés, mert a bankoktól különféle okok miatt a beruházók nem kapták meg a szükséges nagyságú hitelt.

2008 tájékán még menthető lett volna az épület
Fotó: FMH-archív

Mivel ekkorra már az építkezés bizonyos munkarészei befejeződtek, a cég tulajdonosai saját pénzből kifizették a kivitelezőnek az addig elvégzett munkát. Közben folyamatosan zajlott egy olyan bank keresése, mely hajlandó a megváltozott feltételekhez hitelt adni, de ezek a tárgyalások végül eredménytelenül zárultak.

Amint 2009-ben írtuk, az idősotthoni helyek értékesítésének másfél éve alatt tizennégy előszerződést írt alá a cég, ám mivel az otthon nem épült meg, a befizetett összegeket aztán visszafizették az érintett nyugdíjasoknak.

Mostanra ennyi maradt a jobb sorsra szánt épületből
Fotó: Házi Péter / Fejér Megyei Hírlap

2009 óta tizenkét év telt el, a Lövölde úti társasházak mögött torzóként magasodott az épület. Sokan kérdezgették, mi lesz a sorsa, de információhoz nem sikerült jutni. A napokban aztán markolók, buldózerek érkeztek az épülethez, s azt a földdel tették egyenlővé. Jelenleg még látszanak a vörös téglás épület maradványai, mely egy­kor az itteni gyalogsági lak­tanyarendszer része lehetett. Próbáltunk a világhálón ku­takodni, mi lett a Harbor Group Hungaryvel. Annyit találtunk, hogy a Lövölde út 26–28. címre az Engel-Aranykor Beruházási Korlátolt Felelősségű Társaság volt bejegyezve, de a céget mostanra felszámolták.

Információink szerint az építési hatóság életveszélyesnek minősítette a területet, ezért vagy továbbépítésre, vagy bontásra kötelezte a tulajdonost. Utóbbit választották. Ha sikerül elérnünk a tulajdonost és válaszol nekünk, természetesen megírjuk, van-e terv arra, hogy a terület sorsa valamilyen módon, de rendeződjön végre.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában