Frissen Fejérből

2021.09.11. 07:05

Lajosra, az első törökverőre emlékeztek Fehérváron

Péntek délután az egykori koronázótemplom „romkertjében” kegyeleti szertartást tartottak. Nagy Lajos apostoli magyar király halálának 639. évfordulójára emlékeztek.

Déri Brenda

Az Alba Regia Civitas Rend – Fejér Szövetség emlékezett

Fotó: Nagy Norbert / Fejér Megyei Hírlap

Az Alba Regia Civitas Rend – Fejér Szövetség bonyolította le a ceremóniát, melynek keretében elsétáltunk a romkertben a hajdani Anjou-kápolna maradványai előtt elhelyezett emléktáblához, I. (Nagy) Lajos feltételezett sírhelyéhez. A „Nagy” melléknevet az utókor ragasztotta rá, ugyanis számos sikeres háborút vívott, köztük megállította a törököket is. Emellett fontos törvényeket hozott – 1351-es törvényei egészen 1848-ig a magyar nemesi alkotmány számos pontjában megtalálhatók voltak –, és az ország első egyetemének (1367, Pécs) megalapítása is az ő nevéhez fűződik.

Az Alba Regia Civitas Rend – Fejér Szövetség emlékezett
Fotó: Nagy Norbert / Fejér Megyei Hírlap

I. Lajos király negyven esz­tendőn át uralkodott. Utolsó éveiben a leprához hasonló betegség támadta meg, az általa építtetett Katalin-kápolnában temették el itt, Székesfehérváron. A megemlékező eseményt a koszorúzás és a mécsesgyújtás után imádsággal zárták.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában