Frissen Fejérből

2021.09.09. 08:00

Katonás születésnap – Kitüntetésekkel, ajándékokkal ünnepeltek a Városházán

A városháza Dísztermében tartotta ünnepi állománygyűlését szerdán a NATO Erőket Integráló Elem Magyarország, aktiválásuk 5. évfordulója alkalmából.

FMH

Folytatják a munkát, ahogy eddig

Fotó: Nagy Norbert / Fejér Megyei Hírlap

NATO Erőket Integráló Elemeket (NFIU) 2016-tól hozták létre. Jelenleg összesen nyolc ilyen működik és ezek közül az egyik Székesfehérváron.

Szabó István honvédelmi ügyekért felelős államtitkár kérdésünkre elmondta: – Ezen szervezeteknek az az alap rendeltetése, hogy megszervezzék, előkészítsék egy esetleges hadműveleti területen a NATO erők érkezését, itteni állomásoztatását, illetve, hogy biztosítsák az alakulatok további menetét.

Folytatják a munkát, ahogy eddig
Fotó: Nagy Norbert / Fejér Megyei Hírlap

Amint azt az államtitkártól megtudtuk, fontos, hogy a NATO a műveleti területen szoros együttműködésben dolgozzon a befogadó nemzetekkel. Az NFIU feladatköre rendkívül széles hiszen minden adat olyan adattal rendelkeznie kell, amikkel adott esetben segíthetik a magyarok a szövetséges csapatok itteni állomásoztatását.

A NFIU a magyaron kívül 11 nemzettel dolgozik együtt és a fehérvári csapatban 42 fő lát el szolgálatot. A fehérvári alakulat vezetője, Topor István ezredes úgy fogalmazott: – A politikai vezetés öt éve döntötte el, hogy az NFIU felállításával hozzájárul a NATO védelmi képességének növeléséhez. Nem csak Magyarországon van ilyen, hanem másik hét országban is, a NATO keleti határán. A feladatunkat jól el tudjuk látni, hiszen itt vagyunk, helyben, emellett kiváló kapcsolatot ápolunk a honvédelmi szervezetekkel civil szervezetekkel. Arra a kérdésre, hogy mi hívta életre ezeket az egységeket, Topor azt felelte: – Amikor 2014-ben Oroszország elfoglalta Krimet, felismerték a NATO, illetve a tagállamok vezetői, hogy szükséges a védelmi képesség megerősítése, így történt, hogy azóta van ilyen kapcsolódási pontokat előkészítő egység a Balti országokban, Lengyelországban Szlovákiában, Magyarországon, Romániában és Bulgáriában.

A városháza Dísztermében tartott ünnepi állománygyűlésen többen is összefoglalták az elmúlt év eseményeit. Valamennyi előadó elégedett volt az alakulat munkájával, sőt, az egységből 11 embert ki is tüntettek. Oklevelek, medálok és ajándéktárgyak, valamint egy dicséret, egy kézfogás és persze nagy taps járt azoknak, akik kiemelkedően sokat tettek az NFIU megfelelő hatékonyságának érdekében.

Arra a kérdésre, hogy a születésnap után hogyan tovább, azt felelte Topor István ezredes: – Azt kell mondanom, hogy sok minden nem változik. Megtartjuk az öt éves születésnapi ünnepséget, de a kollégáimmal együtt holnap már ugyanúgy folytatjuk a munkát, ahogy eddig.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában