Frissen Fejérből

2021.09.13. 11:30

Villámárvíz a Gaja-szurdokban – Viharkárok elhárítását gyakorolta a Fejér Önkéntes Mentőszervezet

Viharkárok elhárítását gyakorolta szombaton a Fejér Önkéntes Mentőszervezet. A nyolc járásra osztott szakembergárda kitett magáért az öt évente kötelező minősítőn.

Palocsai Jenő

A szimulációban egy autóra zuhant fa alól kellett a sérülteket kiszabadítani Fotó: Rozsnyai Attila

Fotó: ROZSOFOTO

Felkészítő gyakorlatot hajtott végre a Fejér Önkéntes Mentőszervezet nyolc járáshoz tartozó önkéntes mentőcsoportja. A szakmai gyakorlat egyszerre két helyszínen, Fehérvárcsurgón és Daruszentmiklóson zajlott.

A Fehérvárcsurgó melletti Gaja szurdokban tartott esemény sajtónyilvános volt, így odalátogattunk el. Szombaton reggel fél kilenckor Jackovics Péter tűzoltó ezredes, a BM OKF Veszélyhelyzet-kezelési Főosztály főosztályvezetője köszöntötte a felsorakozott székesfehérvári, móri, gárdonyi és bicskei járási mentőcsoportokat, szép napot és eredményes munkát kívánva, majd Magosi Lajos tűzoltó ezredes, Fejér Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság vezetője nyitotta meg a gyakorlatot.

A feltételezés szerint egy gyorsan átvonuló, felhőszakadással és erős széllökésekkel kísért zivatarban fák dőltek ki, és a villámárvíz utakat öntött el, ingatlanokat veszélyeztet.

A szimulációban egy autóra zuhant fa alól kellett a sérülteket kiszabadítani Fotó: Rozsnyai Attila

Sallai László tűzoltó alezredes is a helyszínen volt. A Székesfehérvári Katasztrófavédelmi Kirendeltség vezetője elmondta: -Az önkéntes járási mentőcsoportok minősítő gyakorlatát hajtjuk végre. A főbb összetevői az önkéntes tűzoltó egyesületekből, polgárőrökből és egyéb olyan szervezetekből áll, akik valamilyen mentésre szakosodtak, és velünk megállapodást kötöttek. A szimuláció lényege, az a feltételezés, hogy a megyére lecsapó, kiterjedt viharzóna okozta károk olyannyira tömeges beavatkozásokat igényelnek, amik már meghaladják a hivatásos egységek képességeit, ezért mozgósítani kellett az önkénteseket is.

Sallaitól azt is megtudtuk, hogy a Gaja-szurdokban tartott minősítőn 7 kárhelyszínen folyt a munka. Az egyik egy elsősegélynyújtó hely, amit a Vöröskereszttel együtt irányítottak. Szerepelt klasszikus viharkárok elhárítása is, vagyis favágás emelőkosaras járművekkel, illetve láncfűrészekkel. Egy kárhelyszínen, az erdei úton álló autóra rádőlt egy fa. Itt a járműben ragadt személyek a mentése volt a feladat. Ehhez leginkább a feszítővágókat használták, teljesen összedarabolva a roncsot. A másik helyen egy sziklapárkányon rekedt, sérült személyt kellett lementeni alpin technikáéval, illetve volt egy másik, még életszerűbb feladat is. A nagy viharban sok csapadék esett, így a Gaja-patak megáradt, ezért árvízi védekezést kellett végrehajtani, vagyis homokzsákokból védműveket építettek, illetve egy átemelő szivattyú segítségével vízeltávolítást végeztek.

A kirendeltség vezető megemlítette: -Mivel a Vadex Zrt. területén vagyunk, ezért igyekeztünk egy értékteremtő gyakorlatot végrehajtani, ami azt jelenti, hogy a kijelölt túraútvonalon a Vadex szakszemélyzete által megjelölt, egyébként is eltávolításra ítélt ágakat, fákat vágjuk le, illetve ki. Emellett az átemelő szivattyúzással kinyert vízzel a tájcentrumhoz tartozó tavat tápláljuk.

Bár szeptember dereka van, nyoma sem volt se esőnek, se viharnak. A mentőszervezethez tartozó csapatok kiváló időben, gyönyörű környezetben végezték el a hét helyszínen, rotációban a feladatokat. A munkával teli délelőttöt egy rövid értékelés és egy közös, vadból főzött ebéd zárta.

Kapcsolódó:

https://www.feol.hu/kozelet/helyi-kozelet/felkeszito-gyakorlaton-a-fejer-onkentes-mentoszervezet-5267471/

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában