Frissen Fejérből

2021.09.01. 15:44

Gyerekekkel teli, zsongó, zsibongó tabajdi református templom – napfényes tanévnyitó és emlékezés a szeretett lelkészre

Szép alkalom, tele volt a református templom – ez nem gyakori manapság. Az iskola és az óvoda évnyitója volt, s egy régi lelkésznek avattak emléktáblát, aki harminc évig szolgált a községben.

Zsohár Melinda

Fotó: Pesti Tamás / Fejér Megyei Hírlap

Igazi közösségi nap volt, a református templom szinte zsúfolásig tele. Isten házának mondják, de ez a közösség háza is. Zsirka László lelkész vezette az istentiszteletet, ami évnyitója volt a 2007-ben alapított Mészöly Gedeon Református Általános Iskola és Óvoda intézményének. Azóta már vannak, akik innen ballagtak el, s diplomát szereztek. Oroszlánrésze volt az alapításban a község önkormányzatának, akkori polgármesterének, Temesszentandrási Györgynek, a református egyházközségnek és az abban az esztendőben érkező Zsirka László lelkésznek, aki belecsöppent e nagyreményű „vállalkozásba”. Azóta ő is oszlopos tagja a tantestületnek, s a Vértesaljai Református Egyházmegye helyettes esperese, főjegyző.

Az iskola és az óvoda minden gyermek előtt nyitva áll
Fotó: Pesti Tamás / Fejér Megyei Hírlap

Felújították az iskolát, a református egyház révén megépült az új óvoda, a napokban költöztek be a gyerekek. Önkormányzati beruházásban hamarosan elkészül a bölcsőde, Bárányos Csaba polgármester hathatós közreműködésével. Hufnágel Anna intézményvezető, iskolaigazgató az öröm és a hála napjának nevezte az évnyitót. Természetesen más vallásúak és nem megkeresztelt gyermekek előtt is nyitva áll az intézmény, mielőtt kritikával illetnék az eredményeket, amiket elértek ebben az otthonos, falusias kisiskolában, óvodában.

Fotó: Pesti Tamás / Fejér Megyei Hírlap

Még egy ünnepi esemény is történt: emléktáblát avattak néhai Kovács Dezső lelkész tiszteletére, aki harminc évig szolgált Tabajdon, 1960–1990 között. Az önkormányzat a református templom felé vezető kis utcácskát nevezte el róla, s mostantól emléktábla is őrzi az őszinte, karizmatikus lelkész nevét.

Fotó: Pesti Tamás / Fejér Megyei Hírlap

A Mészöly Dezső Művelődési Házban tartott szeretetvendégségen megjelent az elhunyt lelkész családja, s kiderült, mennyi élő, eleven emlék őrzi a tabajdi díszpolgári címet viselő Kovács Dezső személyét. Erdélyi származású feleségével négy gyermeket neveltek fel, Enikő, Keve, Boglárka és Kadosa azért nyerték el a keresztségben e szép magyar neveket, hogy semmilyen idegen hatalom nyelvére ne lehessen őket lefordítani – tudta mindenki. Itt nevelkedtek, éltek felnőttkorukig, s különösen Kovács Kadosa kötődik a tabajdi gyermek- és ifjúkor minden mozzanatához, a MÁV főtanácsosaként vonult frissen nyugdíjba.

Fotó: Pesti Tamás / Fejér Megyei Hírlap

A templomban szólt néhány szót, szokása szerint érdekesen és humorosan. A tevékeny, kitartó Kovács Dezső e kis községben 313 keresztelést végzett el, nem csak reformátusokét (!), ha a kivételes szükséghelyzet úgy hozta. A konfirmandusok 294-en voltak keze alatt, 119 esketést tartott, s 372 alkalommal állt a ravatalnál. Az iskolai hittant tilalmazó időkben a lelkészlakon tanított, még megérhette az újraindítást 1990-ben. Volt vasárnap, amikor a dombtetőre emelt, ófalusi részen fekvő templomhoz több alkalommal 63 lépcsőn, összesen 420 lépcsőfokon lépdelt fel és le, nem számítva a szószék néhány fokát.

Vezető képünkön: A család a templom oldalán elhelyezett emléktáblánál áll – a néhai Kovács Dezső lelkész négy gyermeke, hét unokája és tizenegy dédunokája közül az idősebbek csaknem mind jelen voltak Tabajdon. Fotó: Pesti Tamás / Fejér Megyei Hírlap

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában