Frissen Fejérből

2021.09.26. 07:45

A mérnökök jövője biztos

A jövőben a mérnökök és IT-szakértők az eddigieknél is hangsúlyosabb szerephez jutnak a gazdaság, az ipar fejlesztésében.

MTI, FMH

Fiatalok műszaki pályaorientációját továbbra is kiemelten kell kezelnie minden érintett félnek a magyar gazdaságban

Fotó: Stock

Ez derül ki az Együtt a Jövő Mérnökeiért Szövetség és egy európai munkaerő- közvetítő vállalat, a Tech People legutóbbi, Magyarország 75 legmeghatározóbb, 100 főnél több műszaki szakembert foglalkoztató ­gyártó- és termelővállalatának felső­vezetői körében végzett kutatásából.

A két szervezet közleménye ezt a tendenciát azzal magyarázza, hogy az automatizáció, a robottechnológia, a digitalizáció, a mesterséges intelligencia, a felhőalapú megoldások és a megújuló energetikai fejlesztések, az innovatív infrastruktúrák, valamint az adatfeldolgozás robbanásszerű fellendülése fogja meghatározni az elkövetkező 5 évben a gazdaság fejlődésének irányát Magyarországon is.

Fiatalok műszaki pályaorientációját továbbra is kiemelten kell kezelnie minden érintett félnek a magyar gazdaságban
Fotó: Stock

A kutatásba bevont felsővezetők közel fele úgy látja, hogy a jelenleg létező mérnöki pozíciók iránti kereslet megmarad a következő 5 évben is. Mindemellett a válaszadók közel 60 százaléka szerint a jövőben hangsúlyosabb szerepet kaphatnak a munkaerőpiacon például a gyártástámogató mérnökök, az ipari mérnökök, a folyamatmérnökök, az elektromechanikai mérnökök, a fejlesztő- és tesztmérnökök, az automatizálási mérnökök, valamint az energetikai/környezetvédelmi mérnökök, illetve az IoT-mérnökök.

A kutatás eredményei megerősítették az Együtt a Jövő Mérnökeiért Szövetség ­(EJMSZ) tagságát abban, hogy a fiatalok műszaki pályaorientációját továbbra is kiemelten kell kezelnie minden érintett félnek a magyar gazdaság és társadalom hosszú távú, stabil fejlődése érdekében. Ennek megfelelően az EJMSZ az idei ősz folyamán több hazai felsőoktatási intézménnyel köt stratégiai együttműködési megállapodást, hogy országszerte több száz általános és középiskolában kaphassanak figyelmet, bemutatkozási lehetőséget a műszaki, mérnöki szakmák, illetve a vállalatok által kínált karrierlehetőségek.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában