Frissen Fejérből

2021.09.10. 16:33

A másodikosoknak is becsengettek a kajászói iskolában

A második osztályosok is megkezdték a tanulást az újraindított általános iskolában. Folyik a felújítás, teljes felmenő rendszert építenek újra. Az elsősöket tanító pedagógus házaspár tizenkét évet várt erre a pillanatra.

Zsohár Melinda

Fotó: Kricskovics Antal / Fejér Megyei Hírlap

A hangulatos, mondhatni vadregényes udvarú és helyszínű iskola a martonvásári Beethoven Általános Általános Iskola Kihelyezett Kajászói Tagozata, Csapó Tamás igazgató irányításával. Császár Roland kajászói polgármester választási programjában hangsúlyosan szerepelt a 2009-ben megszüntetett tanintézmény újraindítása, a testülete is támogatta ebben, minden követ megmozgatott a tavalyi kezdés érdekében.

Fotó: Kricskovics Antal / Fejér Megyei Hírlap

A tavaly szeptemberben indult elsősök osztályfőnöke Kaszab Zsófia martonvásári tanítónő, nyolcgyermekes édesanya lett, elkötelezett pedagógus. Mindenkit megtanított kerékpározni, countryzenész férjével kettesben kerékpártúrákra vitték a kicsiket, a szülők engedélyével és örömére. Sokat kerekeztek a faluban, jártak a Bakonyban, megkerülték a Velencei-tavat, persze ez csak ráadás volt az oktatás mellett.

Fotó: Kricskovics Antal / Fejér Megyei Hírlap

Pedagógus-párjával, Tamás Ágnessel immár a második tanévnek vágtak neki a további fejlesztés és felújítás előtt álló intézményben. Ágnes negyvenegy éve tanít, Budapesten töltötte szakmai évei nagy részét. Tapasztalatait az ezerlelkes községben kamatoztatja, itt is lakik a háromgyermekes édesanya és háromunokás nagymama. A másodikban tizenegy tanuló folytatja a tanulást – két évnyitón vett részt a két osztály, Martonvásáron és Kajászón is.

Fotó: Kricskovics Antal / Fejér Megyei Hírlap

Sorsok és történetek. A kajászói iskola bezárása, újraindítása, a közbülső évek emlékei és élményei vélhetően tanulságosak, helyenként szomorkásak, de most az örömé a főszerep. Az elsősöket a Molnár Gyula Péter – Lauber Katalin házaspár tanítja, az ő pályájukon ez az iskolanyitás sikerének a része! A kajászói pedagóguspár fájó szívvel állt az utolsó tanítási napon, 2009-ben az elnémuló épületben, 1985-től élték itt szakmai életüket. Tárnokon helyezkedtek el, két felnőtt gyermekük és két unokájuk van, aligha reménykedtek, hogy visszatérnek ide, s lám, mégis!

Molnár Gyula Péter, Lauber Katalin, Kaszab Zsófia és Vassné Ujcz Vivien a két osztállyal
Fotó: Kricskovics Antal / Fejér Megyei Hírlap

A fiatal Vassné Ujcz Vivien pedagógiai asszisztens segíti a négytanerős iskola munkáját, s ha már írtunk a többiek családjáról, őt is megkérdeztük róla. A váli születésű, huszonnyolc esztendős fiatalasszonynak három gyermeke van. Családias a hangulat, mint a klasszikus kisiskolákban, a szülők is sokat segítenek, a gyerekek derűsek. Nyugodt, kiegyensúlyozott, biztonságos környezetben, utazás nélkül kezdődnek a napok, erősíti meg Lauber Katalin. A közös fényképezkedéskor szélesek a mosolyok.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában