Harminc éves veterán találkozó

2021.09.13. 07:00

A földtől elszakadás pillanata – Magas színvonalon rendezték meg a 26. Börgöndi Légiparádét

A korábbi években megszokott, magas színvonalon rendezték meg a 26. Börgöndi Légiparádét.

Tihanyi Tamás

Sem az időre, sem a pilótákra nem lehetett panaszuk a szép számban kilátogatóknak

Fotó: Simon Erika / ÖKK

A sokezer látogató egyikeként Farkas Bertalan tábornok, űrhajósunk is ott volt vasárnap az újjászületésének hajnalát élő leszállópályán, hogy megcsodálja a honvédség régebbi és legújabb repülő eszközeit, a modelleket, a veteránnak számító, de korosodva is csodás merev- és forgószárnyasokat, a színpadi programokat és a földi kiállításokat.

Az eseményre érkező honvédelmi államtitkár, Szabó István a börgöndi helyszínt a magyar katonai repülés elválaszthatatlan részének nevezte és rámutatott, hogy nagyon fontos az az örökség, az a hagyomány, amely itt megteremtődött. Majd kiemelte, Magyarország biztonságos ország, a magyarok biztonságban vannak és békében élnek: azért, hogy ez a jövőben is így legyen, indította el a kormány azt a haderőfejlesztési és honvédelmi programot, amely sikeresen halad előre és ebben kiemelt szerepe van a légierőnek. „Az a cél, hogy olyan haderőt építsünk, amely a térség meghatározó hadereje”, jelentette ki.

Sem az időre, sem a pilótákra nem lehetett panaszuk a szép számban kilátogatóknak
Fotó: Simon Erika / ÖKK

„Minden évben elénk tárul a hihetetlen technikai fejlődés, megtapasztaljuk, milyen repülőkkel indultak el elődeink, megcsodálhatjuk a legmodernebb eszközöket, fogalmazott Vargha Tamás országgyűlési képviselő, külügyi államtitkár, majd köszönetet mondott a honvédség 140 katonájának az eseményen való közreműködéséért.

Cser-Palkovics András polgármester a légibázison megkezdődött fejlesztésről szólt, amelyhez a kormány 750 millió forinttal járult hozzá. Az önkormányzat és a repülő egyesület együttműködéséről beszélt, amelynek eredményeként sport- és üzleti célú reptér jön létre hangárokkal, közösségi terekkel, infrastruktúrával, kifutópályával, képzési helyszín kialakításával, ipari parkkal. Szilády Dezső, az egyesület elnöke azokat a pilótákat és műszaki szakembereket köszöntötte, akik harminc esztendő után ismét Börgöndön találkoztak. Az MH 90. Asbóth Oszkár Futárhelikopter Ezred egykori pilótái és műszaki szakemberei közül az egyesület felhívására több mint hetvenen érkeztek korábbi bázisukra. Felidézték az együtt töltött időt, miután Józsa Dávid alelnök arról számolt be, hogy hamarosan a Börgöndöt ma üzemeltető repülő egyesület gyűjteménye egy Kamov helikopterrel egészül ki. Idén nyáron szállították Székesfehérvárra az egykor 501-es oldalszámmal repült HA-MRS lajstromjelű Ka 26-ost, amely kiállítási elem lesz rövidesen a légikikötőben, a remélhetően egyre-másra épülő hangárok és kiszolgáló létesítmények között.

Pompás bemutatót tartott a Gripen vadászgép
Fotó: Simon Erika / ÖKK

A veteránok találkozójával szomszédos hangárban a Nemere-projekt állásáról, az egykori nagyszerű vitorlázó repülőgép újraépítésének jelenlegi helyzetéről tájékoztatták a szakemberek az érdeklődőket, akik sem az időjárásban, sem a pilótákban, sem pedig a kiállítókban nem csalódhattak e remek őszi vasárnapon.

Fotó: Simon Erika / ÖKK

Fontos eleme volt az idei légiparádénak, a megye talán legtöbb látogatót vonzó eseményének Pula József és az ejtőernyősök ugrása, Péter Zoltán őrnaggyal a Gripen vadászgép, a H145M helikopter, a Zlin 242-es kiképzőgép vagy a Delfin repülése, Józsa Dávid vitorlázó, Rács Tamás Hungaro Copter, Dányádi Miklós K 26-os bemutatója, Imreh Lajos Mi 2-essel végzett emelkedése és Veres Zoltán légitánca. A földön korhű öltözetű hagyományőrzők, honvédségi toborzók, csillogó veterán járművek hívták fel magukra a figyelmet, miközben a szimulátorok felkeresése mellett hétféle légijárművel ki is lehetett próbálni a repülés valóságos élményét a megyeszékhely légterében. Igazi parádét láthatott tehát a sokezer érdeklődő. A nagyszerű bemutatók előterében pedig már látható volt az épülő első új hangár fém váza is, amely aznap jelképe lett a légikikötő régen várt újjászületésének.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában