Frissen Fejérből

2021.09.23. 08:00

A belváros rejtelmeiről tartott előadást Váczi Márk

Újabb állomásához érkezett a városismereti programsorozat. Ezúttal a belváros épületeinek érdekességeivel, történeteivel ismerkedhettek meg az érdeklődők Váczi Márk interaktív előadásán keresztül.

Héjj Vivien

Váczi Márk történész, városkutató interaktív előadást tartott az érdeklődőknek

Fotó: Fehér Gábor / Fejér Megyei Hírlap

A Cselekvő Fehérvár programsorozat részeként rendszeresen zajlanak városismereti elő­adások és séták, melyek során a város egyes részeit szakmai előadó segítségével ismerhetik meg közelebbről. Korábban volt már hasonló rendezvény az Öreghegyen, a Palotavárosban, valamint a Rácbánya történetével is megismerkedhettek a helytörténet szerelmesei.

Szerda este a belváros titkaiba avatta be a jelenlévőket Váczi Márk történész, városkutató a Vörösmarty Mihály Könyvtár olvasótermében. Az előadás során bepillantást nyerhettünk a Fő utca 10. szám alatt álló Schmidegg-ház történetébe, amit ma már legtöbben Magyar Király Szállóként ismernek. Szóba került a Vörösmarty Színház építése és háború alatti kiégése, és az is, miként épült újjá, és miért pont a Csongor és Tündét játszották a megújult színház megnyitóján.

Váczi Márk történész, városkutató interaktív előadást tartott az érdeklődőknek
Fotó: Fehér Gábor / Fejér Megyei Hírlap

A Szent István Király Múzeum Országzászló téri épületével összefüggésben tudták azt, hogy Weöres Sándor egykor a múzeum megbízott igazgatója volt? A bohém költő kicsapongó életvitele miatt azonban nem tölthetett el hosszabb időt a vezetői székben.

Mindezek mellett a Budai kapu és a Fő utcai bankfiók épületének történetéről, a Bartók Béla tér múltjáról is hallhattunk. A jövőben hasonló tematikus előadáson és város­ismereti sétán vehetnek részt az érdeklődők a Maroshegyen, a Vízivárosban és a vasútállomás környékén.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában