Frissen Fejérből

2021.09.14. 07:10

A Bakonynak bérceit és berkeit is bebarangolhatták a Fejér Megyei Természetbarát Szövetség túrázói

A Fejér Megyei Természetbarát Szövetség 1955. óta működik, és minden évben rendeznek egy ünnepélyes szakasszal színesített csapatépítőt. A tagszervezetek megemlékeztek az elődökről és persze túráztak egy nagyot, sőt, többet is.

Palocsai Jenő

Jó alkalom volt a beszélgetésre a hétvégi találkozó

Fotó: HI

A megye minden részéből érkeztek turisták a mögöttünk hagyott hétvégén a nagy eseményre, melyen megjelent mind a 17, megyei szövetséghez tartozó tagszervezet. Már pénteken sokan elfoglalták a rendelkezésre álló szálláshelyeket vagy felverték a sátrakat és a grillen sütött vacsora elköltését követően éjszakai túra volt tervben.

Horváth István volt az esemény főszervezője. A Fejér megyei szövetség főtitkára elmondta: – Számunkra ez egy nagyon jó alkalom arra, hogy tagjainkkal találkozzunk, beszélgessünk és persze túrázzunk, de természetesen számot adunk a mögöttünk álló évről is.

Szombaton délelőtt kilenckor volt az ünnepélyes megnyitó a Balinka melletti Bányász kulcsosház udvarán. Mindig az elnök, Sűdy Péter köszöntőjével kezdődik a hivatalos ceremónia, melynek során kiderül mindenki számára, hogy mit is csináltak a tagszervezetek, milyen programokat, eseményeket szerveztek, illetve maga a szövetség mit tett az elmúlt évben?

A részletes összefoglalót követően megkezdődtek a kitüntetések. A Magyar Természetjáró Szövetségnek van egy turista minősítése, mely a teljesítményeknek megfelelően értékel. A főtitkár elmagyarázta:

- A szervezett turistáknak van egyéni túranaplója és abba beírják, hogy egy évben mennyit túráztak, hány kilométert teljesítettek. Minden egyes túra a hosszától és a nehézségi fokától függően kap bizonyos pontszámokat. A számítási rendszernek köszönhető végeredmények alapján történik az értékelés, vagyis, ha mondjuk valakinek összejön az 500 pont, az egy bronz fokozathoz elegendő, így az illető egy Bronzjelvényes túrázó lesz, míg a kiváló szinthez 15 ezer pontra van szükség. Az ellenőrzés úgy zajlik, hogy minden egyesületben van egy túraminősítő és a túrázó minden kirándulásról kiállít egy jelentést.

Jó alkalom volt a beszélgetésre a hétvégi találkozó
Fotó: HI

Horváth István személyesen adta át a díjat és gratulált a harminc feletti bronz, 29 ezüst és 19 aranyfokozatot elért túrázónak. A Fejér megye természetjárásért érdeméremből minden évben csak öt adható. Idén az egyéni kitüntetettek mellett egy szervezet, a Gyöngyvirág Természetbarát Egyesület is kapott a rangos elismerésből. A fontos esemény követően a hivatalos rész lezárásaképpen megemlékeztek az elhunyt természetjáró elődökről és felkötötték a kopjafára az emlékszalagot, majd megkezdődtek a túrák.

Két, különböző távú gyalogos, és egy 42 kilométeres kerékpáros túrára indult az esemény szombati napjára összegyűlt több, mint kétszáz fő.

A rendezvény utolsó napja sem telt el kirándulás nélkül. Hegyi Imre tiszteletére lelkes bakonycsernyeiek elhivatottságából épült egy emlékpark Szápár és Csőszpuszta között. A néprajzkutató–muzeológus előtt fejet hajtva tíz éve, minden esztendőben emléktúrát szervez a Fejér Megyei Természetbarát Szövetség, a Keleti-Bakony térségében. Négy táv közül lehetett választani, közülük a 20 kilométeres volt a leginkább népszerű, de sokan mentek az elinduló 125 nevezőből a 30 vagy éppen a tíz kilométeres szakaszra is. Ebben az évben feltűnően sokan voltak az ötezer méteres távon a kisgyermekes családok, akiknek úgy alakították ki a túraútvonalat, hogy azt óvodásokkal, sőt, babakocsival is be lehessen járni.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában