nagyon súlyos a gond

2021.08.11. 11:30

Ha nincs víz, nincs miért ütni az asztalt?

Amint megírtuk, vízügyi szakemberekből, biológusokból álló csapatot „verbuvál” egy cselekvési terv kidolgozása érdekében a Kék Bolygó alapítvány Áder János köztársasági elnök felkérésére. De mit gondol a jelenlegi állapotokról egy, a tóhoz kötődő halgazdaság szakembere? Bőven van mostanában min töprengenie Szabó Krisztián ügyvezetőnek…

Tihanyi Tamás

Az északi oldal kikötőiben már iszapon fekszenek a csónakok

Fotó: Tihanyi Tamás

– Ha a Velencei-tónak rossz, akkor nekünk is az, illetve ha vízbő év van, akkor a mi gazdálkodásunk is sokkal jobb. Fontos látni, hogy országos viszonylatban is komoly a probléma, az aszály miatt azok a kollégák, akik csapadékból, vízgyűjtő területről nyerik a vizet, nagy bajban vannak. Olyan biztos vízfolyások apadtak el, amelyek korábban megbízhatóan el tudták látni a tavakat. A magyarországi halastavaknak egyharmadánál most súlyos a gond, de a többinél sem rózsás a helyzet.

Önök is ebben az egyharmadban vannak?

– Sajnos igen. Mi sok mindenre fel voltunk készülve, de erre azért nem. Harminc-negyven évről beszélek, amikor azt mondom, hogy a vízgyűjtő területen folyamatosan csökkent a csapadék. A mi gazdaságunk akkoriban épült, amikor a pátkai és a zámolyi tározók még nem léteztek, s azért éppen ide, mert ez egy rendkívül jó vízellátottságú terület volt. Nem is ismertük a levegőztetőket és a forgatószivattyúkat. Sőt, még 20 évvel ezelőtt is volt rá mód, hogy 3-5 éves ciklusonként teljesen friss vizet kapjunk, minden tavat le tudtunk üríteni és friss vízzel feltölteni. Ez nekünk nagyon fontos, mert a szaporításhoz és az előneveléshez friss vízre van szükségünk. Az elmúlt pár évre a helyzet már odáig fajult, hogy az összes használt vizünket nagyon súlyos energiafelhasználás és szivattyúmunka árán visszaforgatom. Csak ami engedélyezett, az az 553 ezer köbméter, abból tudok gazdálkodni.

Szabó Krisztián, a Dinnyési Halgazdaság ügyvezetője
Fotó: Tihanyi Tamás

Milyen kapacitással működhet így a gazdaság?

– A tavalyi év 30 százaléka már kiesett, de őszre ez már 50 lesz. Érzékeltük az év elején, hogy baj lesz, mert tavaly tavasszal a Császár-vízből még tudtunk vizet kiemelni, de idén ezt már meg se próbáltuk. Ha nincs víz, nincs miért ütni az asztalt. Én már így is készültem a kihelyezésekkel, mert ha összeszűkül a halak élettere, akkor „nem olyan nagy baj”, ha nincsenek olyan sokan. Két nagy tavat leengedtünk és a vizet átemeltük három másik tóba.

Idén egyáltalán nem kaptak vizet a Velencei-tóból?

– Az engedélyünk erre lehetőséget biztosít, de ritkán élünk ezzel, csak akkor, ha nagy baj van. De idén már egyáltalán nem kaptunk vizet a tóból. Nagyon nehéz helyzetben vagyunk, mert a vízvisszaforgatást sem lehet a végtelenségig folytatni. Nekünk tavaly komoly elhullásunk volt jórészt a friss víz hiánya miatt. Bár kaptunk 50 ezer köbmétert a Velencei-tóból, de már azt hallottam mindenhonnan, hogy leengedik nekünk a tavat. Pedig az az 50 ezer köbméter két milliméternyi mennyiség az egész tavat nézve, miközben a napi párolgás egy-másfél centi egy forró nyári napon, pláne, ha egy kevés szél is lengedez. Egy hét alatt így 7-10 centit is apadhat a víz. Ráadásul a befolyóknál rendkívül „zaccos” a Velencei-tó, ezért tavaly is a szerves anyagban gazdag nád alját, a fekete vizet sikerült megkapnunk, s azzal toltunk ki a halakkal, ez okozta az elhullást. De a körülmények miatt kockáztatnom kellett.

A Velencei-tóban történt idei halpusztulás itt is megtörtént?

– Kismértékben, mert az egyik tavunk el van iszapolódva. Ott a légnyomás hatására történt gázfeltörés, ez okozta a problémát. Alacsony vízállásnál erre is gondolni kell: az időjárás változásakor, frontok esetében, amikor esik a légnyomás, az együtt jár azzal, hogy kiszökik a tóból az oxigén. Az iszapban lévő gázok, amelyek „alvó” állapotban vannak, a légnyomás csökkenésével felbuggyannak. Vannak ezek között semleges gázok is, mint a metán, de a többség, például a kénhidrogén, mérgező. Ha egy ilyen felhőbe beleúszik a hal, azonnal elpusztul.

Ez okozta a Velencei-tavon az idei halpusztulást?

– Nem jelenthetem ezt ki, mert az említett esetben zömmel az aljzaton élő halak, a harcsa, a ponty pusztul el, ám legutóbb főként a vízközti, part menti halak, a küsz, a keszeg, a balin hullott el. Az állatorvosi jelentés relatív oxigénhiányt állapított meg. A Velencei-tó elég nagy, ezért előfordulhat, hogy a tó egyik részén kialakul az oxigénhiány, máshol azonban nem. Ez a mederviszonyoktól, a befolyó vizektől, a széljárástól is függ. Egyébként ennyire tragikusan alacsony vízszintnél nem is kell nagyon keresni az okokat, a horgászok is tudják, ha nincs víz, ez benne van a pakliban. A halnak egyszerűen több oxigénre lett volna szüksége, de azt nem kapta meg a tó bizonyos részein.

Mi lehet a megoldás?

– A hírek arról szólnak, hogy a kincsesbányai és a csóri vízbázis többletvize segíthet. De lássuk be, ez is csak kis hozzájárulás lenne. Számoljunk! Az adatok szerint a két helyről naponta összesen 25 ezer köbméter vizet lehetne átereszteni a Velencei-tóba, ez 9 millió köbméter vizet jelent évente. A Velencei-tónak a legmagasabb üzemi vízszinten 45 millió köbméter a térfogata, tehát ez a vízmennyiség szűk 20 százalékot jelent. Tehát a vízszintet komolyan emelni ezzel nem lehet, talán csak a halakat lehet megmenteni.

Az északi oldal kikötőiben már iszapon fekszenek a csónakok
Fotó: Tihanyi Tamás

Reális veszély a teljes kiszáradás?

– Benne van a pakliban, hiszen volt idő, amikor át lehetett sétálni az egyik parttól a másikig. Mondják, hogy a Velencei-tó időszakosan kiszáradó tó, de ez az itt élőket nem nyugtatja meg.

Ha a karsztvíz nem megoldás, akkor mi lehet az?

– A Velencei-tóból a két tározó, a pátkai és a zámolyi vize hiányzik. Idén azokban sem megfelelő a vízminőség, félvízen vannak, sokat nem segítettek volna, de hosszabb távon mindkettőt a Velencei-tó vízutánpótlására kellene használni, amiért létrehozták őket. A pátkai tározó elsődlegesen a Velencei-tó vízpótlására, másodlagosan horgászhasznosításra szolgál, jól halasított horgászvíz. A zámolyi tározó is elsődlegesen a Velencei-tó vízutánpótlására, másodsorban halgazdálkodásra van engedélyeztetve. Reményeim szerint a zámolyi tározót ősszel lehalásszák, és úgy is marad. Arra is kell gondolni, hogy a két tározó most nemcsak a saját vizét nem adhatja tovább a Velencei-tónak, hanem a fentről odaérkező vizeket is visszatartja. A két tározó közel 600 hektáros terület, a Velencei-tó 2400 hektár körül van. Azon a 600 hektáron is párolog a víz, de inkább ne ott párologjon, hanem a Velencei-tóban.

Azaz a két tározót be kellene áldozni?

– Ideális esetben igen, de tudom, hogy a pátkai esetében ez nem lehetséges, mert súlyos ökológiai és gazdasági problémákat okozna a leengedése, de a zámolyit nem szabad újrahalasítani. Ezek a tározók azért épültek, mert régen is hektikusan érkezett a víz, nagy esőzések vagy erős téli csapadék esetén megfogták a vizet, majd száraz időszakban ütemezetten leengedték. Az adatok mindenki számára hozzáférhetőek, hűen tükrözik a helyzetet, s azt mutatják, hogy a két tározó nagyon jelentős felületet és menynyiséget képvisel a Velencei-tó vízgyűjtő területének vízfelhasználói között.

Kapcsolódó:

https://www.feol.hu/kozelet/helyi-kozelet/megoldast-keresnek-a-velencei-to-koruli-gondokra-5179817/

https://www.feol.hu/kozelet/helyi-kozelet/egyre-alacsonyabb-vizszint-mellett-nehezebb-horgaszni-a-velencei-tavon-5169158/

https://www.feol.hu/kozelet/helyi-kozelet/nagy-gond-ez-az-egesz-velencei-tonak-5140115/

https://www.feol.hu/kozelet/helyi-kozelet/a-vizpotlasra-nincs-gyors-es-egyszeru-megoldas-a-velencei-to-es-a-tarozok-jelenlegi-allapotarol-5135582/

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában