Frissen Fejérből

2021.08.07. 07:45

Tömegközlekedés Móron: új a szolgáltató, régi a menetrend

Szolgáltatóváltás történik Móron a helyi tömegközlekedés területén. Közben egy adminisztrációs hiba miatt rossz menetrend került fel az internetre, amit többen is sérelmeztek.

Palocsai Jenő

Más alacsonyabb árajánlatot adott

Fotó: Fehér Gábor / Fejér Megyei Hírlap

Csak augusztus utolsó napjáig lesz a Volánbusz a helyi járatos tömegközlekedés szolgáltatója az északi városban, ugyanis szeptember elsejétől az M-Bussal Kft. viszi majd az utasokat Mór egyik végéből a másikba.

Az új szolgáltató egy adminisztrációs hiba miatt rossz, a valóságnak nem megfelelő menetrendet töltött fel az internetre, és emiatt több panasz is érkezett a város vezetéséhez.

Ezzel kapcsolatban kérdeztük Fenyves Pétert. A polgármester elmondta: – Mi a pályázatot a tavaly szeptemberi menetrenddel írtuk ki. Nálunk körjáratrendszer van, aminek tavaly szeptember óta változatlan a menetrendje. Amit az új szolgáltató közzétett a város honlapján, az hibás volt, de azt már javítottuk is.

Mint megtudtuk, amikor a Covid miatt nem volt iskola, a városvezetés változtatott a menetrenden. Később, a hosszúra nyúlt online oktatással nehezített időszak alatt hozzászokott az utazóközönség ahhoz a menetrendhez, így az vált az elfogadottá.

Arra a kérdésre, hogy miért volt szükség a szolgáltatóváltásra, Fenyves Péter azt felelte: – Korábban a Volánbusz volt a szerződött partnerünk, és 35 millió forintot fizettünk évente. Akkor a szerződést minden évben meghosszabbítottuk, ám ez egy kötelező közszolgáltatás, ezért mi kiírtunk egy nyílt pályázatot, amin három cég indult, és kettő adta be az ajánlatát. Azzal kötöttünk szerződést, aki ugyanarra a menetrendre alacsonyabb árat adott.

Más alacsonyabb árajánlatot adott
Fotó: Fehér Gábor / Fejér Megyei Hírlap

A szeptember elsejétől induló buszok szolgáltatója kíváncsi a város tömegközlekedést használó lakosságának ötleteire, ezért a város honlapján megjelent egy lehetőség, ahol át lehet olvasni, illetve véleményezni lehet az üzletszabályzatot. A városvezető ezzel kapcsolatban elmondta, hogy hozzá csak a hibásan kikerült menetrenddel kapcsolatban érkeztek megkeresések. S bár többen azt gondolták, hogy az önkormányzat gyéríti a buszjáratok számát, ez nem igaz, a gyakoriság nem változik. Emellett az önkormányzat 500 forinttal támogatja a diák­bérletet, de csak azoknak a tanulóknak, akik ezt igénylik.

A korábbi években úgy működött a helyi járati rendszer finanszírozása, hogy amennyiben kevesebb bérletet tud eladni a szolgáltató, mint amennyi a szerződésben foglaltatott, illetve amennyi a rentábilis működéshez szükséges, akkor kérték az önkormányzat támogatását. Szeptembertől ez az új szolgáltató üzleti kockázata lesz.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában