Sok a hangulatkeltő állítás

2021.08.24. 14:40

Tapasztalni madárpusztulást a Velencei-tónál, de nem az alacsony vízállás miatt

Egyre jellemzőbb a politikai hangulatkeltés a Velencei-tó ügyében, ami biztosan nem kedvez a tónak.

Tihanyi Tamás

Idilli kép a Szúnyog-szigeten. Az élővilág védelme közös cél kell, hogy legyen

Fotó: Tihanyi Tamás / Fejér Megyei Hírlap

A hidegfronttal érkezett, megélénkült légmozgás, a lehullott csapadék és a jelentősebb lehűlés megakadályozta a súlyosabb mértékű halpusztulás kialakulását: ezt állapította meg a Magyar Országos Horgász Szövetség, miután a Velencei-tó újabb, oxigénhiány miatt fellépő halpusztulást volt kénytelen átélni az elmúlt héten. A csapadéknak köszönhetően a tó vízszintje mintegy 4 centiméternyit emelkedett és a mérési eredmények alapján a tó vízminősége a fürdési, vízisport és egyéb rekreációs igénybevételi szempontok oldaláról továbbra is jó minőségű maradt. A szervezet megerősítette, hogy a tó tartósan és tendenciózusan alacsony vízállása és az elmúlt évtizedekben gyarapodó lágyiszapréteg mennyisége a közeljövőben egy tartós vízpótlási beavatkozás kidolgozását és kivitelezését, párhuzamosan egy átgondolt nádművelés beindítását igényli.

Idilli kép a Szúnyog-szigeten. Az élővilág védelme közös cél kell, hogy legyen
Fotó: Tihanyi Tamás / Fejér Megyei Hírlap

A vízellátás megoldása, annak biztonsága a térségi turizmus, az itt élők életminősége érdekében is kiemelten fontos kormányzati feladat. A tárgyban az első kormányzati intézkedések már megtörténtek, s első körben a horgászszövetséget is bevonták a munkába, amely a tó érdekében folyik.

Ám közben folytatódik a politikai hangulatkeltés is, hiszen az ellenzék nem hagyja ki egyetlen lehetőségét sem annak, hogy a kialakult helyzetért a kormányzatot okolja. Legutóbb Vadai Ágnes (DK) tett fel írásbeli kérdést Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszternek, azt firtatva, hogy a Velencei-tóra miért nincs pénz. A tárcavezető nevében Orbán Balázs államtitkár válaszolt: „A Velencei-tó közös ügyünk, amelynek fejlesztésére, a vízminőség fenntartható javítására, a part menti területek természetközeli állapotának magasabb színvonalú megőrzésére és környezettudatos megújítására a kormány eddig is már 14 milliárd forintot biztosított. (…) A kormány kész támogatni egy olyan átfogó és komplex megközelítésű vízügyi intézkedési tervet, amely figyelemmel van az ivóvíz-biztosítási, árvízvédelmi és az öntözési szempontokra is. Ennek a tervnek az előkészítése több szakmai szervezet és szakértő bevonásával már folyamatban van.”

Fotó: Tihanyi Tamás / Fejér Megyei Hírlap

Legújabban arról hallani, hogy már a madarak is pusztulnak a tónál. Egy lapunknak nyilatkozó szakember azt mondta, semmi rendkívüli nem történik, a madarak elhullásának nem az alacsony vízszint az oka. Erről hamarosan hosszabban is beszámolunk oldalunkon.

Kapcsolódó:

https://www.feol.hu/gazdasag/helyi-gazdasag/halpusztulas-tapasztalhato-a-velencei-to-teljes-teruleten-5034335/

https://www.feol.hu/kozelet/helyi-kozelet/ezek-allnak-a-velencei-tavi-halpusztulas-es-az-alacsony-vizszint-mogott-5052647/

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában