nevelte és oktatta a diákokat

2021.08.04. 17:30

A tanítás a család százéves öröksége – Végső búcsút vettek Dég díszpolgárától, Molnár Gyulától

Csütörtökön vettek végső búcsút barátai és tisztelői Dég és Fejér megye egyik igen jelentős pedagógusától, Dég díszpolgárától, korábbi iskolaigazgatótól és alpolgármestertől, Molnár Gyulától.

Majer Tamás

A 2018. évi falukarácsonyi ünnepségen vehette át díszpolgári címét Molnár Gyula

Fotó: Szanyi-Nagy Judit / Fejér Megyei Hírlap-archív

A nyugalmazott pedagógus 2021. július 19-én hunyt el, életének 81. esztendejében.

– Édesapám kántortanító volt Magyaralmáson, innen indult az egész – nyilatkozta lapunknak két évvel ezelőtt Molnár Gyula. – A lányom is ebben a hivatásban találta meg a számítását – tette volt hozzá. – Talán mondhatom, hogy a tanítás a család százéves öröksége.

Amikor Molnár Gyula édesapjának munkája miatt költöznie kellett, költözött vele a család is. Így az általános iskolát ő már Lajoskomáromban végezte el, s onnan került vissza a szülővárosába, Székesfehérvárra. A Vasvári Pál Tanítóképzőben tanult. Az 1958-1959-es tanévet Mezőszilason kezdte el mint gyakorló tanító. Egy év után Sáripusztára került, majd 1964-ben vissza Mezőszilasra, ahol az iskolában 1971-ig igazgatóhelyettesként tevékenykedett.

A 2018. évi falukarácsonyi ünnepségen vehette át díszpolgári címét Molnár Gyula
Fotó: Szanyi-Nagy Judit / Fejér Megyei Hírlap-archív

Dégre 1973-ban került, ahol egészen 1999-ig gyakorolta a tanári hivatást, az utolsó nyolc évben már igazgatói beosztásban. Ezt a mátyásdombi igazgatói évek követték, majd a 2005-ös nyugdíjba vonulás. Mezőszilason a mezőgazdasági ismereteket oktatta, míg Dégen elsősorban a testnevelésen volt a hangsúly.

Időközben, 2002 és 2006 között Dég alpolgármestere is volt. A munkában és sikerekben egyik társa Verebics Géza, Dég korábbi polgármestere volt, aki maga is tanárember, és ugyancsak Dég díszpolgára. – Gyula barátunk eléggé agilis ember volt. Száz fokon izzott! – mondta lapunknak pénteken Verebics Géza, aki felelevenítette, hogy Molnár Gyula rendkívül eredményes volt mindig a dégi úttörőgárdákkal, ő fogta össze Dégen a különböző szakaszok tevékenységét. Molnár Gyulának nagy szerepe volt abban, hogy a dégi fiatalok olyan sokat járhattak Zánkára! A hon­védelemhez kapcsolódó versenyek országos döntőit rendre ott tartották ugyanis.

– Az ő keze alatt nevelkedett gyerekek mindig az országos döntőbe kerültek, és számtalanszor nyertek is – mondta el Verebics Géza.

A pályatárs Molnár Gyula vándortábor-vezető szerepét is méltatta. Ez is a diákok, a helybéli gyerekek élményalapú oktatását, nevelését szolgálta. Verebics Géza szavai szerint azok a dégi diákok, akik ma már persze mind felnőttek, nagyon kellemesen emlékeznek vissza azokra az élményekre, amelyekben Molnár Gyula tanár úr tevékenysége nyomán részesülhettek diákkorukban.

– Mindig is olyan ember voltam, aki szeret tenni-venni – mondta lapunknak két évvel ezelőtt, nagyon szerényen Molnár Gyula.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában