a Skála környékén

2021.08.04. 07:00

Hajléktalanuralom Fehérváron – Véletlenszerű rajtaütést szerveztek az illetékes szervek

További intézkedésekkel léptek fel a hajléktalanok jelenlétének csökkentése érdekében a Skálánál és a környező utcákban.

Déri Brenda

Helyszíni bejárást tartottak az illetékes hatóságok a hajléktalanok által közkedvelt területeken, „célpontokon”

Fotó: Pesti Tamás / Fejér Megyei Hírlap

Kedden délelőtt a kríziskezelő központ vezetőjével, Zsabka Attilával, az 1-es számú választókerület önkormányzati képviselőjével, Szabó Bakos Györgynével, a rendőrség és a közterület-felügyelet munkatársaival körbejártuk a fent említett területeket, hogy felmérjük a hajléktalan-jelenlétet. Alig néhány 10 métert kellett megtenni a bevásárlóközponttól, mire megtaláltuk a sokak által ismert, éppen padon alvó Győzőt. Ő az, akit név szerint ismernek a környéken. Az intézményvezető, miután Győző felébredt, megkérte, hogy hagyjon fel a közterületen folyó alkoholfogyasztással és a padon való alvással. Győző bólogatással és némi szóbeli reakcióval jelezte, érti az elhangzottakat. Zsabka Attila a szociális intézetbe is invitálta, tiszta ruhát, ellátást és alvóhelyet ajánlott fel neki, azonban a hajléktalan férfi ebből már nem kért. A rendőrök ezt követően igazoltatták, majd megkérték, hogy takarítson el maga körül, és távozzon a területről.

Helyszíni bejárást tartottak az illetékes hatóságok a hajléktalanok által közkedvelt területeken, „célpontokon”
Fotó: Pesti Tamás / Fejér Megyei Hírlap

A képviselő asszony elmondta, hogy a környéken élőktől rendszerint bejelentéseket kap a fennálló problémáról. Többen elmondták, hogy valószínűleg azért térnek vissza ide újra és újra, mert sokan sajnálják őket, és pénzt, illetve ételt és italt adnak nekik. Majd hozzátette, hogy végleges megoldást jelenleg nem lát.

– Mint látják, összeszedtünk minden illetékes szervet, amely bármilyen módon fel tud lépni a helyzet javulásának érdekében, ennek ellenére úgy érzem, a teljes felszámolás nem megoldható. Most annyit tudunk tenni, hogy bejárjuk a területet, akár több alkalommal is, és megkérjük őket, hogy távozzanak vagy menjenek be a kríziskezelő központba. Nekem vannak elképzeléseim, amelyekkel talán minimalizálódna az utcai létszámuk, de nem tudom, hogy mennyire állnák meg a helyüket a jogszabályokban foglaltakkal. Bízom abban, hogy némi eredménye a mostani bejárásunknak is lesz.

Zsabka Attila, a kríziskezelő központ vezetője a szociális intézetbe is invitálta a hajléktalanokat
Fotó: Pesti Tamás / Fejér Megyei Hírlap

Felderítő útvonalunk folytatása nem vezetett túl messzire, csupán néhány paddal odébb megint csak találkoztunk egy Zoltán nevű, padon alvó férfival. Kissé zavart állapotban ugyan, de felfogta, hogy segítő szándékkal érkeztünk. Zsabka munkatársa be is szállította az intézményükbe, hogy átöltözhessen és ételt kapjon. Ezt követően a József Attila utca felé vettük az irányt, ugyanis az itt élőktől számtalan panasz érkezett, miszerint káosz uralkodik a panelházakból kilépve. Nos, ottjártunkkor nem láttunk hajléktalan embereket. Egy munkatársunk szerint ennek az az oka, hogy feltehetőleg megtudták, érkezünk a rendfenntartókkal.

A központvezető nyomatékosan hangsúlyozta, hogy minden rászorulót szívesen lát, csupán csak az alapvető együttélési szabályok betartását várja el és az alkoholfogyasztás mellőzését.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában