Frissen Fejérből

2021.08.13. 09:00

Száz óbarki kokárda jutott el végül Székelyföldre

Tavaly március 15-én készült az ezeréves magyar határ szélére, a székelyföldi Bereckre az óbarki önkormányzat küldöttsége. A testvértelepülési szerződést idén sikerült aláírni.

Zsohár Melinda

Huszárovics Antal csabdi és Mészáros Kartal óbarki polgámester a székelyföldi Berecken

Fotó: önkormányzat

Száz kokárdát varrt tavaly Csákai Károlyné óbarki asszony, hogy elvigyék azokat Bereckre, a százéves trianoni tragédiáról megemlékezendő. A pandémia miatt elmaradt az út, de azóta is várták, hogy mikor utazhatnak az egykori határszélre. Bereck és Óbarok 800 kilométernyi távolságra fekszik egymástól, ám az összetartozást most hivatalosan is megerősítették Mészáros Kartal óbarki és Dimény Zoltán berecki polgármesterek.

Huszárovics Antal csabdi és Mészáros Kartal óbarki polgámester a székelyföldi Berecken
Fotó: önkormányzat

Gazdag programot állított össze az anyaországiaknak az ottani művelődési központ vezetője, Markos Imola. Több száz kilométert bejártak ott, Csíksomlyóra is ellátogatott a küldöttség.

 

A romániai település 2800 lakosának nagy része magyar, s 500 magyar katolikus minden vasárnap jelen van a misén, önazonosság-őrző gesztusként. A száz kokárda idén megérkezett Bereckre a koszorúk, ajándékok mellett.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában