Frissen Fejérből

2021.08.11. 14:30

Okosbója mutatja az értékeket a velencei Északi strandon

Okosbójának is nevezhető az a szerkezet, melyet nemrégiben telepítettek a velencei Északi strandon. A mobil minilabor úgy néz ki, mint egy piros kis úszógömb, ám a víz több alkotóelemének mérésére is képes.

S. Töttő Rita

Az okosbója a velencei Északi strandon található, mutatja Gerhard Ákos

Fotó: S. Töttő Rita / Fejér Megyei Hírlap

S2N Smart Bója a neve, de hívhatjuk csak okosbójának azt a szerkezetet, amelynek telepítése és működése a napokban kezdődött meg a velencei Északi strandon. Gerhard Ákos polgármester mutatta meg a minilabor helyét, amely a strandon belül, de éppen elég távolságra a pancsolóktól lebeg a víz felszínén, két nagyobb, hagyományos bója között.

Az okosbója a velencei Északi strandon található, mutatja Gerhard Ákos
Fotó: S. Töttő Rita / Fejér Megyei Hírlap

Az ötlet is tőle származik, mondja. A bójában található mérőeszköz óránként vizsgálja a víz minőségét. Mérhető vele annak hőmérséklete, pH-értéke, az oldott oxigén aránya, sótartalma, valamint egy bizonyos redox potenciál is. A Velencei-tó pH-értéke a szakemberek szerint akkor jó, ha 8,5 és 9,5 közötti.

Fotó: S. Töttő Rita / Fejér Megyei Hírlap

Az oldott oxigén aránya sok mindentől függ, a sókoncentrációtól kezdve a hőmérsékletig. Értéke magasabb a hullámzó vízben és alacsonyabb a melegebb állóvízben. A víz sókoncentrációja a vezetőképességet befolyásolja, az pedig a víz tisztaságát.

Fotó: S. Töttő Rita / Fejér Megyei Hírlap

A legbonyolultabb mérőszám azonban talán a redox potenciálé (ORP), melyről így ír a bója telepítését végző szakértői csapat: „A vízminőség ellenőrzésére kiválóan alkalmas paraméter, haltenyészetekben, uszodákban és ipari környezetben a fertőtlenítési hatás jelzésére szolgál. Az ORP-szint hatással van a baktériumokra, minél magasabb az érték, annál gyorsabban pusztulnak el a bakté­riumok a vízben.”

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában