rengeteg a látnivaló

2021.08.21. 07:00

Még boszorkányt is kerestek a Koronázási Ünnepi Játékokon

Annyi érdekes és látványos bemutató, foglalkozás adódott a Koronázási Ünnepi Játékokon, hogy a közönség nem győzött csoportosulni, egyik helyszínről a másikra vonulni.

Bokros Judit

A Városház téren a Szabad Színház tagjai mutattak be ismét középkori életképeket, olykor interaktívvá téve a programelemet

Fotó: Nagy Norbert / Fejér Megyei Hírlap

Péntektől szinte az egész belvárost – legalábbis annak a Városház tértől a Zichy ligetig tartó részét – elfoglalták a hagyományőrzők, a komédiások, az árusok, illetve a különféle foglalkozások lebonyolítói. A Királyi Napok részeként újra megrendezett háromnapos kisfesztivál főleg a középkor hangulatából ad ízelítőt sok helyi csoport, egyesület részvételével.

Jó zenék, kézműveskedés, harci bemutatók három napig

A Városház téren ismét a Szabad Színház tagjainak köszönhetően láthatunk középkori piaci jeleneteket, élet­képeket, a kornak megfelelő díszletben és öltözékben. Pénteken kora délután például éppen egy boszorkány-, illetve ördögkeresés közepébe csöppentünk bele. Igaz, először még csak arról volt szó, hogy a közönség közül kiválasztott hölgy segítsen beindítani, felrepíteni egy seprűt, majd miután az I. András Király Lovagrend is megérkezett, már a boszorkányokra, illetve az ördögre jellemző jegyeket is elkezdték keresni a csoportosulók közül kiválasztottakon. A járókelők közül többen megálltak, hogy végignézzék a humoros jelenetet. A piaci díszlet részeként kiaggatott vizes ruhadarabokat hátrahagyva, végigverekedve magunkat az Országalma környéki árusok és a bemutatót tartó mesterek előtt csoportosuló tömegen, eljutottunk az Országzászló térre. Itt is elég sokan voltak, ami nem csoda, hiszen a gyerekek különféle kézműves-foglalkozásokba kap­csolódhattak be, és akár fátylat, bábot is készíthettek. Ugyancsak itt játszott éppen akkor remek zenét a Musica Historica együttes, szép közönséget vonzva.

A Városház téren a Szabad Színház tagjai mutattak be ismét középkori életképeket, olykor interaktívvá téve a programelemet
Fotó: Nagy Norbert / Fejér Megyei Hírlap

Szintén itt táborozott a népszerű óriásbábok jó része, amelyeknek ismertetőjét egyenként el lehet olvasni. Szent Istvántól és családjától, no meg a többi uralkodótól elbúcsúzva jutottunk el a Zichy ligetig, ahol aztán amolyan harcművészeti és hagyományőrző Kánaánba csöppentünk. A gyerekek biztonságos körülmények között próbálhatták ki, milyen lehetett egy lovagi torna, de a Fehérvári Huszárok Egyesületének köszönhetően akár egy-egy kör lovaglásra is benevezhettek a gyönyörű lovakon. Aki „vért” szeretett volna, az megtekinthetett például középkori harci bemutatót, amely természetesen kíméletes formában idézte vissza a több száz évvel ezelőtti, valóban véres jeleneteket. Gólyalábazás, akadálypálya, ügyességi játékok – és még megannyi érdekesség adódott kicsik és nagyok szórakoztatására. Így lesz ez még két napon át, 22-én estig.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában