Frissen Fejérből

2021.08.26. 11:30

Középiskolai campus: áttervezés?

Elképzelhető, hogy a megyeszékhelyre tervezett campus megépítése helyett a már meglévő iskolák teljes megújítására megy a campusra korábban megítélt 15,8 milliárd forint.

Házi Péter

Még az is elképzelhető, hogy a Vasvári-gimnázium marad a mostani helyén, de felújítják

Fotó: Nagy Norbert / Fejér Megyei Hírlap

Amint arról a Fejér Megyei Hírlap is folyamatosan beszámolt, a Modern városok program fejlesztéseinek részeként épülne meg a Kodolányi János-, illetve az egykori Ybl-gimnázium területén az a középiskolai campus, ahol a most még a vasútállomás mellett működő Vasvári Pál Gimnázium is elférne. A terv már több éves, a megítélt források is évről évre emelkedtek, ám azt továbbra sem lehetett tudni, pontosan mi és hol épül majd meg.

Újabb tanév kezdődik, ennek apropóján rákérdeztünk Cser-Palkovics András polgármesternél, van-e előrelépés az ügyben, eldőlt-e már mire lesz pénz, költözik-e a Vasvári gimnázium, és mi lesz a többi iskolával?

Amint a polgármester érdeklődésünkre elmondta, a középiskolai campus esetében jelenleg a kormány előtt vannak azok az átdolgozott fejlesztési tervek, amik figyelembe veszik az elmúlt években lezajlott építőipari drágulást is. Székesfehérvár polgármestere leszögezte: a megítélt 15,8 milliárd forint már a város számláján van, ám jelenleg két alternatívát vizsgálnak a középiskolai fejlesztésekkel kapcsolatban.

Még az is elképzelhető, hogy a Vasvári-gimnázium marad a mostani helyén, de felújítják
Fotó: Nagy Norbert / Fejér Megyei Hírlap

Négy középiskola teljes felújítására menne a pénz

Az egyik elképzelés szerint a megítélt és megkapott összeget nem egy új campus építésére fordítanák, hanem a Vasvári-, a Tóparti- és a Kodolányi-gimnázium teljes körű felújítására, plusz a Teleki Blanka Gimnázium bővítésének engedélyezési szintű megtervezésére. A Teleki gimnázium esetében Sinkó Ottó vezérigazgatónak és a Videotonnak köszönhetően egyébként már elkészült egy koncepcióterv, amely alátámasztja, hogy a szomszédos Szent Imre iskolához hasonlóan itt is megoldható a tetőtér bővítése tantermekkel.

– Az állam felé ezeket az elképzeléseket szerepeltettük a kéréseink között, továbbá a székesfehérvári tankerület és a szakképzési centrum is készül egy olyan fejlesztési, felújítási tervvel, amely valamilyen formában és mértékben, de minden iskolát érintene – mondta a Fejér Megyei Hírlap érdeklődésére Székesfehérvár polgármestere. Ennek a 15 alapfokú oktatási intézménynek a „kis léptékű” felújítása szintén a középiskolaicampus-projekt részeként kerülhet megvalósításra, amennyiben a kormány támogatja a fejlesztési elképzelést.

A másik, eredeti alternatíva viszont a campus új épületeinek megépítéséből indul ki, ez azonban a jelenlegi becslések szerint, az építőipari árak növekedése miatt 30–32 milliárd forintos tétel lenne. Cser-Palkovics András hangsúlyozta, mindkét verzióra elkészültek a felmérések, várják a kormány döntését az ügyben. Hozzátette, várhatóan a szeptemberi közgyűlés elé kerül egy másik közbeszerzés: egy európai uniós pályázat keretében megvalósítandó, mintegy másfél milliárdos energetikai fejlesztési csomagról dönthetnek, ami 10–15 fehérvári iskolát és néhány óvodát érint, elsősorban tető-, homlokzat-szigetelés, illetve nyílászárócsere és napelemek elhelyezése szerepel a „csomagban”.

A Fekete Sas szállót is megmentik?

A Modern városok program keretében merült fel a Fekete Sas szálló megmentésének kérdése is, amelynek hasznosítására több elképzelés is létezett, létezik. Ezek egyike szerint főparancsnoki, reprezentációs, protokolláris célú épület lehetne belőle, ám erre a tervre a honvédség korábban nem mondott igent.

– Nem tudni, esetleg a katonai vezetés nem gondolja-e mégis úgy – miután egyre több komoly beosztású ember érkezik Fehérvárra a NATO-tagállamokból –, hogy szükségük van az épületre. Ennek függvénye, hogy a Fekete Sasra szánt forrás esetleg átcsoportosítható lehet-e a campus fejlesztésére – vázolta a város polgármestere, aki úgy fogalmazott: Ha ezeknek a fejlesztési elképzeléseknek a nagy részét a kormány jóváhagyja, akkor kijelenthető, történelmi léptékben nézve soha nem volt ilyen szintű oktatási-intézmény felújítás Székesfehérváron.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában