Frissen Fejérből

2021.08.29. 20:45

Emléktáblát avattak a néhai lelkésznek, aki egy-egy vasárnap 420 lépcsőfokon lépdelt fel és le Tabajdon

Tele volt a református templom vasárnap – ez nem gyakori manapság. Az iskola és óvoda évnyitója volt, s egy régi lelkésznek avattak emléktáblát, aki harminc évig szolgált a községben.

Zsohár Melinda

Fotó: Pesti Tamás / Fejér Megyei Hírlap

Zsirka László lelkész vezette az istentiszteletet, ami mindig évnyitója ilyenkor a 2007-ben alapított Mészöly Gedeon Református Általános Iskola és Óvoda intézményének. S mennyi minden történt! Felújították az iskolát, a református egyház révén megépült az új óvoda, önkormányzati beruházásban hamarosan elkészül a bölcsőde, Bárányos Csaba polgármester hathatós közreműködésével. Hufnágel Anna intézményvezető, iskolaigazgató az öröm és a hála napjának nevezte a napfényes templomi évnyitót.

Fotó: Pesti Tamás / Fejér Megyei Hírlap

Emléktáblát avattak néhai Kovács Dezső lelkész tiszteletére, aki 1960-1990 között szolgált, a nehéz időket is átvészelve. Az önkormányzat a református templom felé vezető kis utcácskát nevezte el róla. Erdélyi származású feleségével négy gyermeket neveltek fel, Enikő, Keve, Boglárka és Kadosa azért nyerték el a keresztségben e szép magyar neveket, hogy semmilyen idegen hatalom nyelvére ne lehessen őket lefordítani. Akkor aktuálisan úgy hangzott: se németre, se oroszra…

Fotó: Pesti Tamás / Fejér Megyei Hírlap

A tevékeny Kovács Dezső e kis községben 313 keresztelést végzett el, nemcsak reformátusokét (!), ha a kivételes szükséghelyzet úgy hozta. Volt vasárnap, amikor a dombtetőre emelt, ófalusi részen fekvő templomhoz több alkalommal 63 lépcsőn, összesen 420 lépcsőfokon lépdelt fel és le, nem számítva a szószék néhány fokát. „Az igazak emlékezete áldott!” – hangoztatta Zsirka László lelkész az igei mondatot az ünnepi eseményen, s felhangzott az egyik leggyönyörűbb, irodalmi rangú és szövegezésű zsoltárunk: „Tebenned bíztunk, eleitől fogva…”

 

További részletekkel hétfőn jelentkezünk!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában