dunaújvárosi egyetem

2021.08.19. 21:00

Diplomamentés: nyelvvizsga nélkül

Molnár Emese

Azon hallgatók, akik augusztus végéig sikeresen záróvizsgáznak, megkapják diplomáikat nyelvvizsga nélkül is. A Dunaújvárosi Egyetem erre hívta fel a végzősei figyelmét, ugyanis mint azt az intézmény írta, közülük többeket is érint ez a kedvezmény.

A Magyar Közlönyben megjelent kormányhatározat úgy szól, hogy az a hallgató, aki 2020. szeptember 1. és 2021. augusztus 31. között sikeres záróvizsgát tett, mentesül az oklevél kiadásának előfeltételéül a nemzeti felsőoktatásról szóló törvényben, valamint a képzési és kimeneti követelményben előírt nyelvvizsga letételének kötelezettsége alól.

A Gazdaságvédelmi Akcióterv részeként a kormány először tavaly hirdette meg a nyelvvizsgamentességet: mindazok megkaphatták diplomájukat, akik 2020. augusztus 31-ig sikeresen záróvizsgáztak, de nem volt meg a szükséges középfokú nyelvvizsgájuk. Az amnesztia lehetőségével az egykori hallgatók is élhettek, évekre visszamenőleg. A minisztérium azt hangsúlyozta, hogy a járványt követő gazdasági növekedés újraindításához nagy szükség van a diplomás munkavállalókra.

A könnyítéssel több mint százezren jutottak diplomájukhoz, a Dunaújvárosi Egyetem mintegy kétezer oklevelet állított ki.

A Hallgatói Önkormányzatok Országos Konferenciája többször egyeztetett az illetékes minisztériummal, és azt javasolta, hogy hosszabbítsák meg a nyelvvizsgamentesség lehetőségét, mivel a pandémia túl nagy akadályokat görgetett: azt írták, hogy sokan azért nem tudtak nyelvvizsgát szerezni, mert a vizsgaidőpontokat a korlátozások miatt le kellett mondani. Ez főleg a szaknyelvi vizsgákat, de sok nyelvből általános vizsgákat is érintett. Becslésük szerint a nyelvvizsga-követelmény idei elengedése 20–25 ezer fiatal számára biztosítaná a diplomaátvételt, közöttük jelentős arányban vannak pedagógusok, egészségügyi és agrár szakemberek, akikre jelenleg nagy szükség lenne Magyarországon.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában