Frissen Fejérből

2021.08.24. 07:00

Az iskolakezdést is támogatják Fejér megyében

Már csak 9-10 nap, és kezdődik az iskola, ami – pláne, ha elsős gyermekünk van – bizony nem kis megterhelést jelent a családi költségvetésnek. Hogyan támogatják a családokat a megyei települések?

Borsányi Bea, Bokros Judit, Baráth Eszter, Majer Tamás, Déri Brenda, Héjj Vivien

Negyven kisiskolás tanévkezdését könnyíti meg az Alba Bástya Család- és Gyermekjóléti Központ és a Next Stop üzletközpont közösen meghirdetett tanszeradomány-gyűjtő akciója. Az összegyűlt adománycsomagot Székesfehérvár önkormányzata további egymillió forinttal egészíti ki. Képünkön Tisztl Henrik, az Alba Bástya Család- és Gyermekjóléti Központ vezetője, Kostka Miklós, az üzletközpont igazgatója és Mészáros Attila alpolgármester.

Fotó: Nagy Norbert / Fejér Megyei Hírlap

Félévente egyszer

A székesfehérvári önkormányzat – mint megtudtuk – egyrészt rendszeres gyermekvédelmi kedvezményt állapíthat meg a központi költségvetés terhére, a szociális helyzetük miatt jogosultak részesülhetnek ilyen támogatásokban. Másrészt az önkormányzat saját költségvetésének terhére eseti települési támogatásokat is adhat. A jogosultság megállapítására a család egy főre jutó jövedelme és vagyoni helyzete, valamint a rendkívüli élethelyzet igazolása alapján kerül sor. Utóbbi lehet az iskolakezdés, s ide vonatkozóan „a gyermek iskoláztatásával összefüggésben jelentkező többletkiadásként kizárólag a köznevelési intézmény által a gyermek részére kötelező módon előírt tankönyvek, taneszközök megvásárlásával kapcsolatosan felmerült költségek vehetők figyelembe.” A támogatás félévente egyszer adható, összege legfeljebb 20 ezer forint.

Nem jár automatikusan

A megye északi területein az önkormányzatok többségének nincs kifejezetten iskolakezdési támogatása, ami alól Etyek az egyik kivétel. Itt a képviselő-testület évente egyszer, a család jövedelmi viszonyaitól függetlenül nyújt támogatást az Etyeken óvodai, általános iskolai nevelésben, oktatásban részesülő, Etyeken lakóhellyel rendelkező gyermek óvodai és iskoláztatási költségeihez. Ez azonban nem jár automatikusan, a családoknak egy formanyomtatványon – letölthető az önkormányzat honlapjáról – kell kérelmezni a támogatást. Óvodások esetében 5 ezer, általános iskolások esetében 10 ezer forint igényelhető. A kérelmet augusztus 21. és szeptember 30. között lehet benyújtani.

Vértesacsán is jövedelemtől függetlenül támogatják az óvodás, illetve általános, vagy középiskolai képzésben részesülő, vértesacsai lakcímmel rendelkező gyermekek családjait. Itt támogatás iránti kérelmet augusztus 21. és szeptember 30. között lehet benyújtani, a formanyomtatvány elérhető a községházán. A támogatásnak az is feltétele, hogy ha a gyermek nem a helyi óvodába, iskolába jár, a kérelemhez iskolalátogatási igazolást is csatolni kell. A támogatás mértéke fejenként 5 ezer forint.

Negyven kisiskolás tanévkezdését könnyíti meg az Alba Bástya Család- és Gyermekjóléti Központ és a Next Stop üzletközpont közösen meghirdetett tanszeradomány-gyűjtő akciója. Az összegyűlt adománycsomagot Székesfehérvár önkormányzata további egymillió forinttal egészíti ki. Képünkön Tisztl Henrik, az Alba Bástya Család- és Gyermekjóléti Központ vezetője, Kostka Miklós, az üzletközpont igazgatója és Mészáros Attila alpolgármester.
Fotó: Nagy Norbert / Fejér Megyei Hírlap

Hatezer, gyerekenként

Csákváron nem létezik és a korábbi években sem volt a szociális támogatások sorában kifejezetten iskolakezdési támogatás. Az önkormányzat a gyermekvédelmi települési támogatás keretében azonban segíti a gyermeket, gyermekeket nevelő családokat. Azok, akiknek érvényben lévő gyermeknevelési kedvezményük van erre az évre, augusztus elején is kaptak támogatást, gyermekenként 6 ezer forintot.

Bicskén hasonló a helyzet: a települési támogatásról és az egyéb szociális ellátásról szóló önkormányzati rendelet alapján támogatják a rászoruló gyermekek óvodai, illetve iskolai költségeit. Létezik települési tanulmányi ösztönző támogatás is, amellyel tanulmányi eredménytől és a család havi jövedelmétől függően egy tanéven keresztül havi fix összeggel támogatnak 20 általános és 10 középiskolás diákot.

Pályázni lehet

Dunaújvárosban pályázatot nyújthatnak be iskolakezdési támogatásra az általános iskolás és a középiskolát kezdő gyermekek szülei. Feltéve, ha a családban az egy főre jutó havi jövedelem összege az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegének 300 %-át, jelenleg 85.500 forintot, vagy gyermekét egyedül nevelő személy esetében 350 %-át, jelenleg 99.750 forintot nem haladja meg. A támogatási kérelmek szeptember 30-ig nyújthatók be az önkormányzathoz.

Sokan kérnek, kapnak

Sárbogárdon – amint azt Sükösd Tamás polgármester lapunknak elmondta – az egész évben elérhető települési támogatás igénybe vételével kaphatnak iskolakezdési támogatást a helybéli családok. Elég széles a települési támogatásban részesülők köre. Sokan például lakásfenntartásra kérik, s vannak, akik ilyenkor, iskolakezdés idején. Nagyságrendileg 15 ezer forint hívható le egyszerre.

Mezőszilason július végéig adhattak be kérelmet a jogosult helyi polgárok iskolakezdési, illetve óvodakezdési támogatásra. Steidl János polgármester pontos számokat közölt: 154 gyermek érdekében kértek támogatást az önkormányzattól. Az óvodás korú gyerekek esetében 8 ezer, az iskolások részére 10 ezer forint támogatást fizetnek ki. A kifizetések folyamatosak, ebben a hónapban történnek.

Írószerek, vízfestékek

Abán több pontban is módosításra került a természetbeni és szociális ellátásról szóló rendelet, melynek egyik pontja azon családoknak nyújt segítséget, akiknek gyermekeik éppen óvoda- vagy iskolakezdés előtt állnak. Mindezt úgy teszi, hogy megemeli a jövedelemhatárt. Emellett az Élő Aba Együttműködés közösségi szervezet írószereket ajánl, köztük vízfestéket, temperát, színes és grafitceruzákat, zsírkrétát és filctollakat az első osztályt kezdő gyermekek számára.

Pusztaszabolcs önkormányzata 6 ezer forint támogatással kívánja segíteni az iskolakezdést a rászoruló családok esetében. A támogatás összegét a határozatban foglalt három boltban lehet levásárolni.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában