Frissen Fejérből

2021.08.17. 07:05

Alkotótábor zajlik Kulcson

Augusztus 6-tól 19-ig tizennégy művész alkot a kulcsi hajóállomáson, a SKICC Művészeti Egyesület nemzetközi alkotótelepén.

Török Tímea

Több országrészből érkeztek művészek: Nagy Krisztián például három képből álló sorozatot fest

Fotó: Laczkó Izabella / Dunaújvárosi Hírlap

Az alkotótábor első napján egymás után érkeztek a művészek az ország minden tájáról, sőt még a határon túlról is. Miután elfoglalták szálláshelyüket, ismerkedős, baráti beszélgetős piknikkel kez­dődött a rendezvény. Mert Jobb Gyula polgármester, a tábor fővédnöke a helyiek képviseletében háztáji ínyencségekkel megterített asztallal és maga által készített pálinkával fogadta az alkotókat. A szalonnasütéshez és borozgatáshoz a díszletet a gyönyörű dunai panoráma és a kellemes nyári este adta.

Már az érkezés napján is folyt az alkotómunka. A szurdok betonfalának megfestését vállaló fiatal graffitiművészeket az egyik lelkes műkedvelő helyi lakos autóval körbevitte a településen. Megmutatta nekik, melyek azok a szimbolikus helyek, nevezetességek, ame­lyek egyértelműen meghatározzák a település arculatát. Ez alapján készült el a koncepció és egy falszakasz is, amelyről több pozitív visszajelzés érkezett a kulcsiak részéről. De a végeredmény létrehozásához közösségi alkotást is terveznek majd.

Több országrészből érkeztek művészek: Nagy Krisztián például három képből álló sorozatot fest
Fotó: Laczkó Izabella / Dunaújvárosi Hírlap

Szintén koprodukció eredménye azoknak az uszadék fáknak a partra segítése is, amelyek majd Haller Szilveszter alkotóenergiáival válnak a maguk természetességével zárt, intim szoborrá és majd a kulcsi hajóállomás díszévé.

Alkotótábori látogatásunk során azt tapasztaltuk, hogy a helyszín atmosz­férája több művészt is megihletett. A Várkonyi György festőállványon lévő alkotásában szereplő elemek, a hajó és a hal nem vonatkoztathatók el a Duna-parti helyszíntől, de Nagy Krisztián három részből álló képsorozata is a parti látképet dolgozza fel.

Pats József, a művészeti egyesület vezetője szerint ez nem véletlen, hiszen az idei alkotótábor helyszíne osztályon felüli.

– Melkovics Jánosnak, a Dunaújvárosi Egyetem kollégium igazgatójának ajánlására fordultam a kulcsi polgármesterhez, amikor a tábor helyszínét kerestem. Befogadták a táborunkat, a polgármester velünk együtt él szinte. Véleményem szerint manapság nagyon nehéz egyedileg képzőművésznek lenni. Ez a csoport 2008-ban alakult, összesen több mint hatvan művész fordult meg nálunk. A tavalyi tábor a pandémia miatt nagyon kicsire sikerült, de a kulcsi – most úgy érzem – méltó utódja lesz az egyetemi csónakházi, a kis­apostagi és a venyimi alkotótelepeinknek. Szomorúság, hogy néhány tagunk egészségi állapota nem teszi lehetővé az aktív alkotást.

Mégis jóleső érzés, hogy ennek ellenére is ellátogatnak hozzánk barátilag. Minden alkotótelep után készül egy-egy összefoglaló anyag a vendéglátó ajánlásával. Most is tervezünk egy kiadványt is és kiállítást is az elkészült alkotásokból. Különlegességként azt tervezzük, hogy a képek jelölése helyett az alkotókat ábrázoló, 3D-s nyomtatóval készült szobrokat helyezünk ki – mondta el Pats József.

Várkonyi György szerint ott lehet koncentrált munkát végezni, ahol a gondolatok ki akarnak jönni – és Kulcs ilyen.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában