nincs nyugodt lakókörnyezet

2021.08.05. 14:00

A szomszédból érkező zaj zavaró lehet – ez már csendháborítás?

A legtöbb ember nyugodt lakókörnyezetre vágyik, ugyanakkor a társas- és panelházakban meg kell szoknunk a szomszédok kisebb-nagyobb zajait. Beszélhetünk-e csendháborításról azoknak a hangoknak az esetében, amelyek az élet természetes velejárói?

Baráth Eszter

Ha már rendőröket kell hívni a szomszédhoz a túl nagy nesz miatt, az várhatóan szankcióval is jár

Fotó: Fehér Gábor / Fejér Megyei Hírlap

A különböző méretű lakótömbökben elengedhetetlen a kompromisszum, a tolerancia, a türelem és a tisztelet annak érdekében, hogy a vékony falak ellenére is viszonylag nyugodt hétköznapjaik lehessenek mindazoknak, akik ilyen épületekben élnek. Ugyanakkor természetesen senki nem tud teljes mértékben csendben, a legapróbb neszek nélkül élni, még akkor sem, ha a minimális szinten sem akarja zavarni a ház többi lakóját.

Ne főzzön!

Az elmúlt napokban több olyan rövid beszámolót is olvashattunk az egyik, székesfehérváriaknak létrehozott közösségimédia-csoportban, amely ebben a témában született. Pro és kontra érveket láthattunk mind a két oldalról. Az egyik ilyen történetben egy fehérvári lakó – kis túlzással – azért kapott figyelmeztetést, mert túl hangosan készítette s ette az „ebédjét” (este). Nyilvánvalóan nem a csámcsogásra gondolt a földszinti lakás ablaka alatt elhaladó járókelő. Ugyanakkor mindannyian tudjuk, hogy ahhoz, hogy a készülő étel csendesen főjön, elő kell készíteni az alapanyagokat, ami sok esetben zajjal jár. Számos olyan esettel találkozhatunk, akár saját tapasztalat szintjén, akár egy ismerőstől, baráttól hallott panaszkodás során, hogy valamelyik szomszédunk esetleg túl gyakran, túl hangosan, vagy számunkra kellemetlen időpontban főz.

Ha már rendőröket kell hívni a szomszédhoz a túl nagy nesz miatt, az várhatóan szankcióval is jár
Fotó: Fehér Gábor / Fejér Megyei Hírlap

Ne sétáljon hangosan!

A másik, szintén a témához kapcsolódó bejegyzés szerint egy panelépület valamely lakásában folyamatosan ugató kutya zavarta meg az addigi nyugalmat. Míg talán korábban ez a falvakban, kertvárosi övezetekben volt tapasztalható, ma már egyáltalán nem furcsa, hogy ha valaki egy panellakásban is együtt él egy kutyával. Ugyanakkor természetesen zavaró lehet azok számára, akik nyugalomban és csendben szeretnék eltölteni otthonukban a munka utáni órákat, vagy esetleg pihenni szeretnének egy következő műszak megkezdéséig. A két kiemelt történet csak néhány a sok közül, hiszen olvashattunk olyanról, hogy valakinek azért szóltak, mert túl hangosan sétált a lakásában, amikor nem is volt otthon, vagy hangosan rázta ki a nem létező szőnyegét.

Nem csak este 10 után érvényes a csendháborítás

Ezek a mindennapos zajok kimerítik a csendháborítás fogalmát? A kérdéssel kapcsolatban felkerestük a Fejér Megyei Rendőr-főkapitányságot. A rendőrség tájékoztatása szerint sokakban még máig él az a tév­hit, miszerint csak este tíz óra után beszélhetünk csendháborításról. Ez viszont ma már nem igaz, nappal ez ugyanúgy érvényben van, mint éjszaka. A rendőrség felhívta a figyelmet arra, hogy ezekben, vagy az ezekhez hasonló esetekben nem ők azok, akik első körben eljárnak. Javasolják természetesen, hogy próbáljuk megbeszélni a kérdéses szomszéddal a problémát, de segítségül hívhatjuk a ház közös képviselőjét is. Hiszen a városrészekre vonatkozó önkormányzati rendeletek mellett a háztömböknek is van erre a kérdésre irányuló szabályzata, amit a lakók képviseletét ellátó személy pontosan ismer és tájékoztatja erről a házban élőket, amivel fel is hívja figyelmüket.

Előfordulhat azonban, hogy sem a beszélgetés, sem a közös képviselő közbenjárása nem éri el a kívánt célt, és a zajok továbbra sem szűnnek meg. A rendőrség tájékoztatása szerint ebben az esetben lehet bejelentést tenni, amit követően vagy kollégáik, vagy a közterület-felügyelet emberei mennek ki a helyszínre. Kiemelték, amennyiben ilyen helyszínre rendőrök érkeznek, abban az esetben szankcionálni is fogják a szabálysértőt.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában