Frissen Fejérből

2021.08.22. 10:00

A jövő ma kezdődik – A drónokkal ismertetik meg Fejér és Veszprém megye pedagógusait Seregélyesen

A technológiailag rohamosan fejlődő világ az oktatásban résztvevőktől is újabb és újabb ismereteket követel. Ennek egy mérföldköve lehet a seregélyesi drónkonferencia.

Elekes Gergő

Referenciamérés közben

Fotó: Fehér Gábor / Fejér Megyei Hírlap

Augusztus 31-én kedden, 14 órától a Seregélyesi Művelődési Házban egy kifejezetten pedagógusokat megcélzó oktatási konferencia keretén belül, különböző szakemberek mutatják be a zömmel Fejér és Veszprém megyei alapfokú oktatási intézmények vezetőinek, pedagógusainak a dróntechnológiában rejlő lehetőségeket. Az országos lefedettségű program célja az, hogy a vállalkozó kedvű tanároknak megtanítsák a drónkezelés alapjait, ezeknek az eszközöknek a programozását, akik a hatósági engedélyeik, úgy mint a „drónjogosítvány” megszerzése után, az intézményeikben tanuló diákoknak szakkörös formában adhatják majd át azt a tudást, mely a jövő szakembereit biztosítja.

2020 szeptemberében az érkező diákok testhőmérsékletét drónnal mérték a seregélyesi iskolában
Fotó: Fehér Gábor / Fejér Megyei Hírlap

– A legnagyobb probléma a dróntechnológiák esetében a humán erőforrás hiánya az iparágakban. Az egész projekt mögött az a gondolat áll, hogy ha az oktatás terén már célirányosan olyan tudást biztosíthatunk a jövő generációjának, melyre a szakmában szükség van, vélhetően el leszünk látva a megfelelő szakemberekkel a következő évtizedekben. Ahogy megszületett ez az ötlet, utunk rögtön a Seregélyesi Baptista Általános Iskola és Alapfokú Művészeti Iskola igazgatójához, Sajtos Józsefhez vezetett, aki évek óta az oktatás innovációjának elkötelezett híve. Miután már korábban több alkalommal is dolgoztunk együtt az intézménnyel, elég csak a koronavírus második hullámára gondolni, amikor különböző drónok segítségével mértük a diákok testhőmérsékletét, számunkra nem is volt kérdés, hogy a konferencia megvalósítását velük, illetve Magyarország legnagyobb drónforgalmazójával közösen dolgozzuk ki – tudtuk meg Pál Károlytól, a projekt egyik koordinátorától, aki az évek során számos ipari feladatkörben helyt állt, jelenleg is az óceánon vizsgál szélturbinákat drónokkal. Tőle társa, Szaniszló Mónika vette át a szót.

– Az augusztus végi konferencián az érdeklődők négy előadást hallgathatnak meg. Pál Károly a drónpilóták életéről mesél majd, Frikker Attila üzletfejlesztési igazgató a képzést lebonyolító céget mutatja be, magáról a programról Vitai Judit és Koren Balázs segítségével tudhatnak meg részleteket a jelenlévők, majd egy robotikában járatos tanár, Abán Csaba mondja el a dróntechnológiában rejlő lehetőségeket.

Szaniszló Mónika és Pál Károly Fejér és Veszprém megye felelősei
Fotó: Elekes Gergő / Feol.hu

A szakemberek egyetértenek abban, hogy a drónokkal kapcsolatos társadalmi edukációnak jobb platformja a tanárok felvilágosításánál nem is létezik. Amint megvannak a vállalkozó szellemű pedagógusok, a képzés szinte azonnal elindulhat.

Kapcsolódó cikkek:

https://www.feol.hu/kozelet/helyi-kozelet/infravoros-dron-a-levegoben-ujabb-technologiaval-teszteltek-a-seregelyesi-gyerekeket-4319896/

https://www.feol.hu/kozelet/helyi-kozelet/amikor-dron-meri-a-testhot-a-seregelyesi-altalanos-iskolaban-kiprobaltak-4308458/

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában