Frissen Fejérből

2021.07.12. 16:00

Varázspagony rejlik a fülei ősepresben

Egy éve (július végén és augusztus elején) Fülén rendezték meg az Első Magyarországi Láncfűrészes Találkozót. Létrejötte körül a jenői illetőségű Bálint József faszobrász és Kiss Róbert fülei polgármester bábáskodott.

V. Varga József

Gáborecz István munkában

Fotó: FMH-Archív (VV)

Idén, egyelőre úgy tűnik, elmarad a találkozó, bár úgy hírlik, hogy a láncfűrészes szobrászok csoportja folyamatosan egyeztet. A tavalyi találkozó nyílt napján négy faszobrász tartott nagy érdeklődéssel kísért láncfűrészes látványfaragást a Hunyadi utcában. A speed carving (gyors faragás) alkotásait azon nyomban árverésre is bocsátották – a fülei óvodások javára.

Gáborecz István munkában
Fotó: FMH-Archív (VV)

Az ősepres Meseparkját is a láncfűrészes szobrászok alakították ki Bálint József, Gáborecz István, Hadaró Szabolcs és Katona Szonja vezetésével a múlt évi sikeres találkozó idején. Amint megtudtuk: nemrégiben elkészült a faszobrok beton aljzata, és a Varázspagony alakjai visszakerültek a helyükre. Most szombaton pedig önkéntesek serénykedtek a területen: csiszolták, lazúrral festették le a szobrokat. A festékadomány Polgárdiból érkezett. Berke Imre precíz, szakemberi segítségével készül az út, a geotextíliát már kifeszítették. A lelkes társaság megtisztította a patakpartot is.

Szombaton önkéntesek serénykedtek a fülei Varázspagonyban
Fotó: Csörgő Eszter

A szoborparkban mesés figurákkal találkozhatunk: van itt a többi között manó odú, nagyszakállú remete, mackótestvér, „vasorrú” bába bagollyal és macskával. (Bár David Lynch kultikus Twin Peaks televíziós sorozata nyomán jól tudjuk, hogy a baglyok nem azok, amiknek látszanak – a macskákról nem is beszélve.) Daenerys Targaryen sárkányával (Trónok harca) is összebarátkozhatunk, mint ahogy Steven Spielberg sci-fi eposzának (A.I. – Mesterséges értelem) „kék” tündérével és szomorú szemű fiúcskájával.

Farkas Erika mikrofonja előtt Bálint József
Fotó: Önkormányzat

Néhány hete a fülei Meseparkot a Kossuth Rádió A Hely című műsorában – szerkesztő: Vágner Mária, műsorvezető: Farkas Erika – is bemutatták. Az adásban Kiss Róbert polgármester, Bálint József faszobrász és Miskei Rita kulturális asszisztens nyilatkozott a sokak által kedvelt riporternőnek.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában