Frissen Fejérből

2021.07.26. 07:30

Több település nyári versenye zajlott Isztiméren

Bor- és pálinkaversenyt hirdetett Szigetvári Tünde, aki 18 éve szervezi ezt a programot az iszkaszentgyörgyi borral és szőlőtermesztéssel kapcsolatos hagyományok védelmében.

Palocsai Jenő

Megszokott munkában a bírálók

Fotó: Palocsai Jenő / Fejér Megyei Hírlap

Szigetvári Tünde Iszkaszentgyörgyön él és a közel két évtizedes verseny is mindig abban a községben zajlik, ám kivételesen az isztiméri művelődési ház adott otthont az események, ahol a helyieken és az iszkaiakon túl csóriak is szerepeltek.

A boros zsűri egyik tagja, Varga Máté elmondta, hogy jól szerepeltek a borok, a kilenc mintából négynek tudtak aranyat adni, illetve lett egy ezüst- és három bronzérmes tétel is. Varga felhívta a gazdák figyelmét, hogy a borok esetében a fáradtság, a kénhiány, a barnatörés felé hajló állapotok ellen kis odafigyeléssel, könnyedén tudnak tenni a gazdák.

A rozé és vörös bor kezelésének fontosságáról beszélt Sáfrán András is, aki Dénes Zoltán mellett a harmadik tagja volt a zsűrinek. Sáfrán hangsúlyozta: – A rozé készítéséhez szükséges a megfelelő technológia, mely többek között magában foglalja a hűtött erjesztést és a szén-dioxid hozzáadását. Sokkal nehezebb egy jó rozét elkészíteni, mint egy jó vöröset vagy fehérbort.

Megszokott munkában a bírálók
Fotó: Palocsai Jenő / Fejér Megyei Hírlap

A hibák felsorolását követően Sárfán dicsérte a gazdákat, hogy egy ilyen késői, nyári időpont ellenére is bevállalták a megmérettetést. Arra kérte a megjelenteket, hogy minél többet vegyenek részt efféle rendezvényeken, mert az ilyen szakmai esteken sokat lehet tanulni és ha a kritikát nem sértésnek veszik, hanem segítségnek, és ennek megfelelően megfogadják a tanácsokat, akkor egyre több jó és szép bor kerülhet a poharakba.

A legmagasabb pontszámot az isztiméri Plózer Krisztián Királyleányka bora érte el.

A párlatok versenyének is volt zsűrije. Raffai Tamás pálinka mester, a Zamárdi Fenegyerek pálinkafőzde munkatársa és Theisz Judit párlatkészítő kereste a színtelen, erős italokban előbb a hibákat, aztán a száraz próba idején a még inkább előbukkanó ízeket, zamatokat, gyümölcsösséget. A pálinka cseppeket a csuklójukra kenve hagyták párologni, hogy az illékony alkohol távoztával könnyebben felismerhessék az adott gyümölcs fajtajegyeit. A tíz pálinka küzdelméből végül egy isztiméri fán termett sárgabarack főzete lett a legjobb. A párlat büszke tulajdonosa Kraus Gerard.

A három település nyári versenye és az azt követő, elemzésektől sem mentes beszélgetés késő estig tartott.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában