Gyermekzsivajjal teli napok

2021.07.09. 07:05

Táborozó általános iskolások kacajától volt hangos a Móri árok

Több napközis tábor biztosított tartalmas időtöltést Móron és környékén. Mindegyik más tematikával, de remek érzékkel szólította el az általános iskolásokat a tévé és az okoseszközök villódzó képernyői mellől.

Palocsai Jenő

Fotó: Horváth-Wundele Krisztina

Móron a tánc volt a főszereplő

A Edelweiss Móri Német Nemzetiségi Táncegyesület első tábora várakozáson felül sikeredett. Horváth-Wundele Krisztina, az egyesület elnöke elmondta: -Nagyon ügyesek voltak a gyerekek és a segítők is, akik igazán kiettek magukért. A táborvezetők, illetve a seniorok munkájának eredménye meglátszott a táborozók lelkesedésén.

Forisek Lászlóné Rita néni vezényelte a táncokat, Guitprechtné Jung Orsolya, Guitprecht Zoltán és az egyesület elnöke pedig a rendelkezésre álló öt napot koordinálták. Összesen 17 gyermek volt vett részt a hagyományteremtő céllal elindított táborban.

Wundele elárulta: – Nem titkolt célja a tánccsoportunknak, hogy biztosítsuk az utánpótlást. Erre kiváló alkalom volt ez a tábor, mely engedett egy kis bepillantást az Edelweiss-os életbe. Szerencsére szinte mindenki úgy ment haza, hogy szeretnének nálunk, velünk táncolni a jövőben is.

Az egyesület a Miniszterelnökség nemzetiségi és egyházi kapcsolatokért felelős államtitkárságához nyújtott be pályázatot, mely pozitív elbírálás alá esett. Ennek köszönhetően nemcsak az egyesület saját gyermekei, hanem a város, illetve a térség kisiskolásai számára is elérhetővé vált a tánctábor.

 

Maga az esemény az Erzsébet téri Művelődési Házban zajlott és ennek költségeitt a Móri Német Nemzetiségi Önkormányzat állta. A tábornak tematikája a német nemzetiségi esküvő, a hochzeit volt, így erre a fonalra fűzték fel a foglakozásokat. A gyerekek megismerkedhettek a sváb nyelvjárással, esküvői népviseletet mutattak be, témába illő koszorúkat, csokrokat és tortákat készítettek és még lovaskocsikáztak is, ahogy a régi nászmenetek idején ez szokásban volt.

Persze a tánc sem maradt el, Rita néni egy 8 perces koreográfiát tanított meg a gyerekeknek, de emellett megismerték a szalagos táncot is. A szervezők tervezik a folytatást és bíznak abban, hogy a jövőben lesznek majd fiúk is, ugyanis ebben az évben csak lányok jelentkeztek.

Kincsesbányán a világgal ismerkedtek

A Csodaszarvas Iskolai Közösségi Program a Székesfehérvári Tankerületi Központ pályázatának segítségével, az ő mentorálásukkal, szervezési, koordinálási és pénzügyi támogatásukkal valósult meg. A program célja, hogy a projektben részt vevő gyerekek nem formális, informális keretek között jussanak olyan élményekhez, amelyek segítik személyiségük fejlődését, képességeik kibontakozását és különféle kompetenciáik erősödését. Mi ennek mentén szerveztük a tábort, mondta el kérdésünkre Sallay Orsolya táborvezető.

Fotó: Sallay Orsolya

Mint megtudtuk, A két hét során hat csoportban 66 diák táborozhatott, akik bővíthették a világról szerzett ismereteiket, gazdagodhattak olyan tapasztalatokkal, amelyek az életben való beválásukat, eligazodásukat, megfelelésüket segítik. A sokszínű programok kiterjedtek a közlekedés és KRESZ, a sport, a környezetvédelem, a fenntartható fejlődés, az önismeret, a kommunikáció és szociális képességek területére is, de érintették az egészséges táplálkozás, a természettudományok, a művészetek témakörét is.

Fotó: Sallay Orsolya

A két hét folyamán volt minden, ami egy kisiskolás számára öröm, így bekerült a programba a KRESZ vetélkedő távirányítós kisautókkal, homokkép készítés, légváras ugrándozás és élő csocsó, lézerharc, olimpiai totó de a közlekedési terepasztal és a gyümölcssaláta készítése is.

Autóbuszos kirándulással a veszprémi állatkertbe látogattunk, vonattal pedig Budapestre a Csodák Palotájába tettünk kirándulást. Itt a természettudományok titkaiba pillanthattak a gyerekek, egy izgalmas és látványos bemutatót megtekintve az Öveges teremben, mondta Sallay, aki hozzátette, hogy a projektben csoportokat vezető pedagógusoknak akkreditált képzést kellett elvégezniük, melyben a nevelők megismerkedhettek a Csodaszarvas Program céljaival, tartalmi és módszertani követelményeivel, minősített együttműködő partnereivel, valamint az elektronikus felület és dokumentáció kezelésével.

Fotó: Sallay Orsolya

A pályázat mindent finanszírozott, beleértve a gyerekek napi négyszeri bőséges, egészséges étkezését, tábori ajándékcsomagját és a lebonyolításhoz szükséges játékokat eszközöket is. A kincsesbányai iskola tanulóinak több mint harmada vett részt ebben a maradandó élményeket és tapasztalatokat nyújtó, a nevéhez méltóan csodás Csodaszarvas programban.

Távoli kultúrák Magyaralmáson

A Vértes völgyében megbúvó községben 21 gyermek vett részt abban az egyhetes táborban, melyet az Európa Ifjúsága Egyesület szervezett. Egy török, egy német és egy máltai önkéntes segédkezett abban, hogy minél színesebb programok mellett tudják eltölteni az időt a gyermekek. Ennek során a távoli kultúrák képviselői bemutatták saját országaikat, illetve annak nevezetességeit.

Makovi Ágnes, az egyesület vezetője elmondta: -A kézműves foglalkozásokon batikolt pólókat készítettünk, de emellett interaktív csapatjátékokkal, illetve közösségépítéssel töltöttük az időt.

 

Péntek délután kiruccantak a Vass család tanyájára, ahol a gyerekek lovagoltak, állatokat simogattak és megnézhették a mezőgazdasági gépeket.

A tábort egy török est zárta, ahol nemcsak Törökország szépségeivel ismerkedhettek meg a résztvevők, hanem a török konyha rejtelmeivel, finomságaival is.

Az Európa Ifjúsági Egyesületnek nem ez volt az utolsó tábora, augusztus másodikától hasonló tematika mellett új turnus indul.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában