Frissen Fejérből

2021.07.09. 11:00

Szövésben, nemezelésben is ügyeskednek a gyerekek a fehérvári gyerektáborban

Székesfehérvár A kinti hőséghez képest a Kézművesek Házában viszonylag hűvösben alkothatnak a fiatalok, akik hétfő óta naponta újabb technikával ismerkedhettek meg.

Bokros Judit

A Kézművesek Háza e héten újra benépesült: tizenöt fiatal alkotott együtt a mesterekkel

Fotó: Fehér Gábor / Fejér Megyei Hírlap

A Fehérvári Kézművesek Egyesülete ezen a nyáron kétszer – legközelebb augusztus végén – rendezi meg a Gyermekműhely tábort. Az első ötnapos turnus éppen ma ér véget, így még délután 4 óráig ügyeskedhetnek a résztvevők. Tóthné Albrecht Anikó textilműves, a tábor vezetője elmondta: a Covid ellenére minden ugyanúgy zajlik, mint korábban, ám a hétfői kezdéskor tartottak egy rövid oktatást a gyerekeknek a legfőbb higiénés szabályokról, s arról, mikre kell a legjobban odafigyelni. Alapvetően az egész napot bent töltik, még az ebédet is helyben fogyasztják el, így a hőség elől is védve vannak. A szakmai program szerint rendszeresen van varrás, amelyben Anikó segít a fiataloknak, ezenkívül pedig mindig új technikákkal ismerkedhetnek a naponta érkező mesterekkel. Hétfőn volt nemezelés és fazekasság, kedden a szövést és a gyöngyfűzést lehetett kipróbálni, szerdán ismét nemezeltek és szőttek, valamint fontak, csütörtökön csuhézás és állatfigura-varrás szerepelt a programban, pénteken pedig üvegékszer-készítés az újdonság. Illetve befejezik a félbemaradt alkotásokat, hogy a nap végén rendezett minikiállítás után mindenki hazavihesse azokat.

A Kézművesek Háza e héten újra benépesült: tizenöt fiatal alkotott együtt a mesterekkel
Fotó: Fehér Gábor / Fejér Megyei Hírlap

Anikó mellett csütörtökön ottjártunkkor Bodáné Fenyves Zsuzsanna segédkezett és adott át műhelytitkokat a gyerekeknek, akik nagy szorgalommal dolgoztak. Ez a társaság ilyen – jegyezte meg Anikó, nagyon lelkesek, rájuk sem kell szólni.

Az egyik ifjú hölgy, a 12 éves Roczanov Maja Nóra a Waldorf-iskolából érkezett, s most jelentkezett először ebbe a táborba. Nagy élményt jelent számára, mert itt szabadjára engedheti a képzeletét, és olyan kézműves tárgyakat alkothat, amelyeket otthon nem tudna. Egyebek mellett kipróbálta az ötujjas fonást, varrt, szőtt, és ez utóbbi tetszett neki csütörtökig a legjobban. Szó szerint beleszeretett ebbe a technikába, amit korábban az iskolában volt alkalma kicsit kipróbálni – mesélte, és hozzátette: jövőre is szívesen jönne.

Meggyesi Kata ugyancsak nagyon dolgozott az egyik asztalnál. A II. Rákóczi Ferenc Általános Iskolába járó 10 éves lány már tavaly is részt vett a táborban. Olyan jól érezte magát, hogy most is jönni akart. Például azért, mert szőhet, ami őt is nagyon megragadta. Jó társaságba került tavaly és idén is, s ez szintén fontos szempont.

Egy nagyobb, tinédzser korú lány már egy komolyabb babán ügyködött – mindenki megtalálhatta a számítását.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában