sok örömet adhat

2021.07.18. 07:00

Új tantermek és közösségi terek a Szent Imre Általános Iskola és Óvodában

A régi szárny és az iskolai étkező között egy fedett összekötő folyosó épült. Öt új tantermet hoztak létre a tetőtérben. Az új aula közösségi és rendezvénytérként funkcionál.

Héjj Vivien

Az épület új nyílászárókat kapott, és az udvari sportpálya is megújult

Fotó: Nagy Norbert / Fejér Megyei Hírlap

Két éven át dolgoztak a szakemberek a Szent Imre Általános Iskola és Óvoda épületén, amely ez idő alatt kívül-belül megújult. A munkálatok elvégzése szempontjából szerencsés volt, hogy a tanév egy részében a diákok és a tanárok is távol voltak, így a kivitelezőket sem zavarta a jövés-menés, és a tanórákat sem bolygatta a szerszámgépek zaja. A kivitelezés már befejeződött, így a diákokat és tanáraikat modern, korszerű környezet fogadja. Mivel műemlék ingatlanról beszélünk, az épület külső megjelenése az utca felől nézve alapvetően nem változott.

A két udvarrész között fedett folyosó húzódik
Fotó: Nagy Norbert / Fejér Megyei Hírlap

– Az összes homlokzati nyílászárót kicseréltük, illetve napelemeket kapott az iskola. Emellett a homlokzat javítása és festése is megtörtént – fogalmazott Pejkó Sándor, a kivitelező SHS Építő Kft. projekt-előkészítője.

A belső terek mellett a felújítás során nagy hangsúlyt kaptak az iskola udvarai is. Az óvodásokkal közös udvarrészen új fa játszótér várja a gyerekeket, melyben madarak, békák is otthonra leltek, sőt még egy kis­egér is várja az óvodás és iskolás népséget – természetesen a kis­állatok is fából készültek. Aki pedig a mászókázás helyett pihenésre vágyik, az a harsány színekben pompázó, homokkal feltöltött műanyag ülőpadokon találja meg számításait.

A tetőtérben öt vadonatúj tantermet alakítottak ki
Fotó: Nagy Norbert / Fejér Megyei Hírlap

– Ez egy ajándék a tervezőtől és a kivitelezőtől. Most már hidegben, esőben is gyülekezhetünk itt – beszélt Csák Lajos igazgató az iskola másik udvarrészéről, ahol a diákok fedett helyen tölthetik az idejüket a tanórák között, ráadásul a tíz­órai elfogyasztására is alkalmas a padokkal, asztalokkal felszerelt terület.

– A napközisek is itt játszottak, ettek, ez egy nagyon jó közösségi tér lett. A sportpálya is új burkolatot kapott, az udvar végében pedig egy szabadtéri tantermet alakítottunk ki a fák árnyékában, körben ülőkékkel – tette hozzá az igazgató.

Az iskola udvarán Pejkó Sándor, Asbóth Tibor és Csák Lajos
Fotó: Nagy Norbert / Fejér Megyei Hírlap

A régi szárny és az iskolai étkező között egy fedett összekötő folyosó épült. Az új aula közösségi és rendezvénytérként funkcionál majd, ráadásul ezentúl már széket sem kell cipelniük a gyerekeknek, ugyanis az aulában lépcsőzetesen felépített ülőfelület várja őket.

Elkészült egy új lépcsőház, valamint egy lift is, amely akadálymentessé teszi az épületrészt. – Felújítottunk két régi tantermet is. Ezekben újak a burkolatok, a lámpatestek, a falakat lefestettük, radiátorokat cseréltünk és új táblákat szereltünk fel – beszélt a részletekről a kivitelező képviseletében Asbóth Tibor projektigazgató.

A játszótér faeszközei a zöld különféle árnyalataiban pompáznak
Fotó: Nagy Norbert / Fejér Megyei Hírlap

Mindemellett a pedagógusok számára egy korszerű, modern, galériás tanárit alakítottak ki, ahol egy teakonyha is helyet kaphatott. A tetőteret is hasznosították, öt új tanterem jött létre, a folyosókon zárható szekrényekkel, vadonatúj vizesblokkokkal. Az új termekben beépített szekrények, kihúzható fiókok kaptak helyet, valamint kerámiabetétes acéltáblák segítik a pedagógusok munkáját az informatikai­lag is korszerűen kialakított helyiségekben. A tetőtéri rész a középiskolásoknak ad majd otthont. Csák Lajos igazgató kérdésünkre elmondta, a tervek szerint jövő évben már felvételizhetnek a diákok a középiskolai osztályba, így remélik, hogy a 2022/2023-as tanévben már elindulhat a középfokú oktatás is.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában