Frissen Fejérből

2021.07.24. 07:15

Szennyeződés jutott a Velencei-tóba

Csütörtök délután érkezett a Hírlap szerkesztőségébe a közlemény, mely szerint a Fejér Megyei Kormányhivatal Népegészségügyi Főosztályának hatósági vízmintái négy velencei-tavi strand esetében határérték-túllépéseket mutattak. A fürdőhelyek üzemeltetését két egymást követő negatív mintaeredményig felfüggesztették.

V. Varga József

Ahol szabad a gazda! – Gárdonyban, a Tó-Party Rendezvénystrandon jártunk pénteken

Fotó: Nagy Norbert / Fejér Megyei Hírlap

Az okokat firtattuk – két irányban is. Kérdéseinket egyrészt a kormányhivatalnak címeztük, másrészt a strandokat is kerestük. A kormányhivatal soron kívül vizsgálja a Velencei-tó vízminőségét – tájékoztatta pénteken a Fejér Megyei Kormányhivatal a Fejér Megyei Hírlapot.

Szennyeződés a tóban

„A Velencei-tó vizének minőségét a strandolók egészségének védelme érdekében folyamatosan vizsgálja a Fe­jér Megyei Kormányhivatal, a négy fürdőhely esetében a legutóbbi minták szennyezőanyag-határérték-túllépéseket mutattak. Ennek következtében a hatóság az üzemeltetők működési engedélyét felfüggesztette, a strandok ezért jelenleg nem fogadnak látogatókat” – az újabb közlemény így fogalmazott.

„A Fejér Megyei Kormányhivatal a társszervek bevonásával soron kívül vizsgálja az okokat, különös tekintettel arra, hogy a hétvégi (az előző hétvégi) esőzések következtében az esetlegesen túlterhelődött csatornarendszerből juthatott-e a tóba szennyeződés” – tették hozzá.

Az érintett strandokkal, amint csütörtökön délután, úgy pénteken délelőtt sem tudtuk érdemben felvenni a kapcsolatot. A Velence Resort & Spa recepciójánál arra kértek bennünket, hogy e-mailben forduljunk a cég igazgatóhelyetteséhez. Megtettük. Válasz még nem érkezett.

Az Agárd Napsugár Strand esetében az egyik fellelt telefonszámról azzal az üzenettel szembesültünk, hogy előfizető nem kapcsolható. Találtunk aztán egy másik számot, amit pedig többszöri próbálkozásra sem vettek fel. A Drótszamár Park és Kemping Strandot is hiába hívtuk: a hívott szám nem volt elérhető. A Gárdony Tini Strand esetében pedig – szabadstrand lévén – nem találtunk elérhető telefonszámot.

Ahol szabad a gazda! – Gárdonyban, a Tó-Party Rendezvénystrandon jártunk pénteken
Fotó: Nagy Norbert / Fejér Megyei Hírlap

Megértést kérve

Gárdony város önkormányzata még csütörtökön délután közösségi oldalán arról tájékoztatta a lakosságot, a nyaralótulajdonosokat és az üdülővendégeket, hogy az elmúlt napok szélsőséges időjárási viszonyai miatt az agárdi Napsugár Strand és a Tini Strand vize a kormányhivatal népegészségügyi hatóságának döntése alapján fürdőzésre átmenetileg nem alkalmas. Reményeik szerint a szennyező anyagok tóba való bejutását előidéző heves esőzések elmúltával a helyzet rendeződik, és ezeken a strandokon is élvezhető lesz a Velencei-tó vize.

Addig is, az emberek megértését kérve, javasolták, hogy ezen időszak alatt az alábbi fürdőhelyeket keressék fel, melyek kifogástalan vízminőséggel várják a strandolni vágyókat: Park Strand Agárd, Sirály Strand Gárdony, Panoráma Partszakasz Gárdony és Tó-Party Rendezvénystrand Gárdony.

A megnevezett, működő strandoknál is érdeklődtünk, de egyöntetűen elzárkóztak kérdéseink elől. A gárdonyi önkormányzat közleménye a mértékadó, annál többet ők sem tudnak mondani – közölték velünk.

A legjobbakat remélik

– Sajnálattal fogadtuk a kormányhivatal döntését, kellemes vízhőfokokkal egy jó hétvégére számítottunk strandjainkon, de sajnos az élet közbeszólt – mondta el lapunk érdeklődésére Tóth István, Gárdony polgármestere. – A hatóság részéről pénteken már megtörtént a vízmintavétel, s ezt megteszik szombaton és vasárnap is. A tónál, az érintett strandoknál a katasztrófavédelem is vizsgálódik.

– A hivatalos okoknak nem vagyunk a birtokában, de persze töpreng, tűnődik az ember. Úgy vélem: a kevesebb víz gyakorlatilag melegágya a lehetséges fertőződésnek. Az érintett agárdi és gárdonyi strandot illetően arra gondolok, hogy a felszíni vízgyűjtő terület, ami közvetlenül érinti a két strandot, az elmúlt hetekben sokáig semmi vizet nem szállított, azután az utóbbi napok heves esőzései pedig szinte átöblítették, átmosták a torkolatot, és vittek mindent, ami ott lerakódott. Reméljük a legjobbakat… – tette hozzá a városvezető.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában