Frissen Fejérből

2021.07.10. 20:00

Sínen van a pince és a piac jövője Móron

Soron kívüli testületi ülést tartott a város képviselő-testülete. A közelmúltban újjáépített Lamberg-pince berendezése, üzemeltetése, a városi piac kialakítása és a Bice-Bóca Egyesület új birodalma szerepelt a napirendi pontok sorában.

Palocsai Jenő

Fotó: Palocsai Jenő / Fejér Megyei Hírlap

Négy hiányzó, nyolc megjelent képviselővel, vagyis határozatképesen kezdte munkáját pénteken reggel nyolckor a testület.

Az első napirendi pont témája a móri Lamberg-pince felújításával kapcsolatos pályázat volt. Az ehhez kötődő, berendezésekre vonatkozó közbeszerzési eljárás megindításáról értekeztek a képviselők.

A Bogyó Viktor vezette háromfős pénzügyi bizottság, valamint a Horváth Lajos elnökletével működő ötfős településfejlesztési bizottság már korábban megtárgyalta a javaslatokat, és ellenszavazat nélkül el is fogadta azokat.

Fotó: Palocsai Jenő / Fejér Megyei Hírlap

Mint megtudtuk, akár már az idei bornapokra megnyithatja kapuit a nemrégiben felújított pince, melyben a most megszavazott közbeszerzési eljárásnak köszönhetően interaktív kiállítótér is fogadja majd az érdeklődőket.

Iván János képviselő hozzászólásában azt mondta ezzel kapcsolatban, hogy nagyon kíváncsi arra, mikor nyithat ki a pince és rákérdezett, hogy az eddig elnyert pályázati forrás fedezi-e a megnyitással kapcsolatos költségeket?

Feltett kérdésére Oross József, a móri önkormányzati irodavezetője azt válaszolta: – Csak a műszaki tartalomra nyújt fedezetet a szóban forgó forrás, a fenntartási költségekre nem, ám az anyagohoz csatolni kellett egy működőképes üzleti tervet. Bízunk abban, hogy még nyáron lemegy a közbeszerzési és bornapokra minden elkészül. A móri TDM együttműködő partner ebben a pályázatban és az megállapodás szerint ők biztosítják majd a személyzetet, az elnyert pályázatban foglaltaknak megfelelően.

Az első napirendi pontot ellenszavazat nélkül fogadták el, éppúgy, mint a másodikat, mely a Mór Városi piac témakörét érintette. Itt éppen, hogy le kellett zárni a közbeszerzési eljárást a városvezetőknek.

Iván Jánosnak ezzel kapcsolatban is voltak aggályai. Aggodalmának adott hangot az építőanyag árak emelkedésével, illetve a túl közeli teljesítési határidővel kapcsolatban, attól félve, hogy nehogy forrás- vagy időhiány miatt félbe maradt torzó legyen a tervezett új tér, épületek és piac helyén.

Fotó: Palocsai Jenő / Fejér Megyei Hírlap

Fenyves Péter polgármester válaszolt a felvetésre: – Szeptember 6-án veszik át a munkaterületet, ebben legfeljebb 2 hét csúszás lehetséges. A kivitelezőnek a szerződés értelmében kötöttsége van, el kell készülnie, így nem lesz a belvárosban torzó.

A harmadik napirendi pont tárgyalásakor kiderült, hogy van egy ingatlancsoport, mely a volt véradó állomásból, a volt szülőotthonból, mely azt követően felnőtt háziorvosi rendelő lett, és a tüdőgondozó épületéből áll. A rajta található épületek új funkciót látnak majd el, a tervek szerint.

Fenyves Péter elmondta: – Mikor az állam kezébe került a terület, Mór önkormányzata azonnal jelezte, a társadalmi ellátó rendszerek kielégítésére vonatkozó igényt. Kijelöltük, hogy a véradó a gyermek háziorvosok rendelőinek és a védőnői szolgálatnak ad majd otthont. A középső rész, mely valaha szülőotthon volt, a jövőben, akár már 2023-ban rendőrségi épület lesz. A harmadiki épület, a korábbi tüdőgondozó pedig a fogyatékkal élők napközi otthona lesz, amit már nagyon vár a Bice-Bóca Egyesület. A jelenleg 26 fős létszámnak kiváló napközi otthon nem lesz külön intézmény, hanem a jól működő, egyházi fenntartású, székesfehérvári Szent Kristóf Háznak lesz, ha úgy vesszük, tagintézménye.

Mivel a cél nemes, Mór az első helyre tette a pályázatok sorában a bicebócák régóta ígért és áhított birodalmát és van rá remény, hogy a megye is támogatja majd ezt a fejlesztést, akár 200 millió forinttal.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában