Frissen Fejérből

2021.07.21. 15:16

Országszerte okoztak problémát a nagy esőzések, de Fejérben minden nyugodt

Bár bőven adunk dolgot a tűzoltóinknak, de szerencsére árvízzel, elárasztott pincékkel még nem kellett megküzdeniük a megyei lánglovagoknak.

Palocsai Jenő

Szerencsére csak pár, a viharral kapcsolatba hozható eset történt megyeszerte

Fotó: Szabóné Zsedrovits Enikő / Dunaújvárosi Hírlap

Egyik híradás követi a másikat, melyek arról számolnak be, hogy a Nyugat-Európát elárasztó nagy mennyiségű csapadék hazánkat sem kerülte el, csak valamelyest kíméli. Az egyik városban elöntötte az alagsort, a másikban alámosta az utat, míg a harmadikban rádőlt egy-egy közterületi fa a parkoló autókra. Utóbbi ugyan Székesfehérváron is megtörtént, de néhány apróbb esetet leszámítva nem volt semmi, jelentősebb kár­eset Fejérben. Még a korábban oly gyakran villámárvíz sújtotta Bakonycsernye polgármestere, Turi Balázs is örömhírekről számolhatott be, ugyanis már elkészült, és néhány jövőbeli fejlesztésnek köszönhetően immár ők sincsenek és főleg nem lesznek kitéve a hirtelen áradásoknak.

Rabóczky Zsolt Fejér megyei polgárvédelmi főfelügyelő, a katasztrófavédelem helyettes szóvivője lapunk megkeresésére elmondta:

– Szerencsére csak pár a viharral kapcsolatba hozható esetet említhetek megyeszerte. Csákváron egy villám csapott a fába, ami azonnal ki is gyulladt. Dunaújváros tűzoltói egy panelépülethez szálltak ki, ahol az eltömődött esővízelvezető rendszer villanykapcsolókat és kismegszakítókat veszélyeztetett. Ez a csapat máshol is dolgozott. Egy közműépítés miatti munkagödör annyira feltelt vízzel, hogy veszélyeztette a környékbeli lakóházakat, ám ez a szivattyúzás megyén kívül, Dunavecsén történt.

Szerencsére csak pár, a viharral kapcsolatba hozható eset történt megyeszerte
Fotó: Szabóné Zsedrovits Enikő / Dunaújvárosi Hírlap

A katasztrófavédelem sajtóosztályának tájékoztatása szerint a hivatalos állomány győzi az időjárás szeszélyességéből adódó többletfeladatokat, de ettől függetlenül készenlétben vannak, sőt az önkéntes tűzoltó egyesületek (ÖTE) figyelmét is felhívták arra, hogy akár a németországi eseményeket alapul véve, időben mérjék fel erőiket, eszközeiket és esetlegesen segítsék a hivatásosok munkáját, de eleddig nem volt szükség az ÖTE-k mozgósítására.

Rabóczky egy fontos dologra is felhívta a figyelmet: – A katasztrófavédelem szakemberei a felszíni vízelvezető árkok állapotát folyamatosan ellenőrzi, de fontos tudni, hogy ezek tisztítása, karbantartása állampolgári kötelesség, ezért semmiképpen se hanyagoljuk el a kertes házak előtt futó árok tisztán tartását! Vagyis ha feltöltődött, mélyítsük ki, ha az átereszek eltömődtek, akkor tisztítsuk ki, és ha fűvel borított a házunk előtti árok, akkor mindig időben gondoskodjunk annak rendszeres kaszálásáról!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában