A csíkos aszfalt esete

2021.07.29. 17:30

Néha vicc, máskor komoly ügy az elfoglalt parkolók kérdése Székesfehérváron

Nem mindegy, hogy egy felhalmozott aszfaltkupac vagy egy üzemképtelen jármű miatt nem tudunk leparkolni. Mennyi ideig tárolhatunk működésképtelen autót közterületen? – a közterület-felügyelettől ezt is megtudtuk.

Héjj Vivien

Ha átlóg, hát azon át halad a csík!

Forrás: Közösségi média

A közösségi média egyik csoportjában igazán nagy népszerűségre tett szert egy, a Sarló utcai parkolót ábrázoló fotó. Mitől volt ez különleges? Nos, mint arról lapunk is beszámolt, három héten át dolgoztak a szakemberek azért, hogy az útburkolat felújításával még járhatóbbá, élhetőbbé tegyék a környéket.

Ennek okán a felbontott aszfalt egy részét átmenetileg az egyik, éppen üresen álló parkolóhelyre tették, így ott egy nagy kupac keletkezett. Az aszfaltnak nem szabott határt a fehér vonal, átlógott a szomszédos üres helyekre is, ezzel eltakarva a felfestett, az autósok számára irányadó csíkot. Nem volt mit tenni, újra kellett festeni a jelzést, ezúttal az aszfaltkupacon át. Így alakult ki a képünkön is látható végeredmény. Természetesen mindez csupán egy jópofa tréfa volt, egyfajta reflexió az interneten keringő „mémek” sokaságára. Az aszfaltkupac rövid időn belül eltűnt a helyszínről.

Eljárás indul

Kevésbé sorolható a tréfák közé az a jelenség, amikor a parkolóhelyeket olyan autók foglalják el, amelyek láthatóan gazdátlanok, elhanyagoltak. Mit tehetünk akkor, ha egy nem használt gépjármű hoszszú hónapok, évek óta foglalja a parkolóhelyet? Bejelentést tehetünk a közterület-felügyeleten. Mit tesz ilyenkor a hivatal?

Ha átlóg, hát azon át halad a csík!
Fotó: Közösségi média

Nagypál Róbert, a közterület-felügyelet vezetője kérdésünkre elmondta, az észlelés vagy a lakossági bejelentés után első körben az üzemképtelen gépjárművek üzembentartóját felszólítják, hogy járművét távolítsa el, vagy hozza üzemképes állapotba. Legtöbb esetben ez a figyelmeztetés elegendő, ám előfordul olyan eset is, amikor az adott autó gazdátlan. Ennek oka lehet, hogy a tulajdonos cég felszámolás alatt van, a tulajdonos elhunyt, és nem volt hagyatéki eljárás, vagy egyszerűen nem található a gépjármű-nyilvántartásban szereplő címen az illető.

Utóbbi esetekben a közterület-felügyelet eljárást kezdeményez, az ügyet lefolytató hatóság bírságot szab ki. Aki ennek ellenére továbbra sem távolítja el a gépjárművet, vagy a tulajdonosa nem azonosítható, piros matricát helyeznek el az autó szélvédőjén, ezzel tájékoztatva az elszállításról. Rendszám nélküli gépjárművek esetén szintén így tesznek. Ha mindezek után még mindig nem mozdul az autó, akkor a városgondnokság bevonásával ütemezve szállítják el a telephelyre a magára hagyott autókat.

Fontos azonban tudni, hogy érvényes műszaki engedéllyel annak ellenére állhat közterületen egy gépjármű, hogy azt a tulajdonosa nem használja. Nagypál Róberttől megtudtuk, tavaly 80 üzembentartónak küldtek felszólító levelet.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában