korábbi megoldást alkalmaznak

2021.07.04. 20:00

Kincsesi karsztvizet vezetnek a Velencei-tó medrébe

Rövidesen megkezdődhet a Velencei-tó vízpótlása.

Tihanyi Tamás

Egyes részeken már teljesen eltűnt a víz a mederből

Fotó: Tihanyi Tamás

A halpusztulás ugyan nem folytatódott, ám a Velencei-tó vízszintje tovább csökken: az apadás a nyári kánikulában akár napi fél, egy centi is lehet. Jelenleg olyan a helyzet, mint ami a korábbi években augusztusra szokott kialakulni, a csónakkikötőkben már alig van víz ahhoz is, hogy evezhetőek legyenek a vízi utak. A halpusztulástól függetlenül teljesen világos volt, hogy valamit tenni kell a vízpótlás érdekében, különben még azt sem lehet kizárni, hogy a tó – mint ahogyan az a történelemben korábban már megtörtént – teljesen kiszárad: ám annak a következményei vállalhatatlanok.

Egyes részeken már teljesen eltűnt a víz a mederből
Fotó: Tihanyi Tamás

Tessely Zoltán országgyűlési képviselő ezért jelentette be, hogy azonnali és hosszú távú javaslatot fogalmaznak meg a kormánynak annak érdekében, hogy a tó vízszintje folyamatosan optimális maradhasson. A gyakorlatban ez azt eredményezheti, hogy heteken belül megnyitják a kincsesbányai vízbázist, így friss karsztvíz kerülhet a Velencei-tóba, persze csak olyan mennyiség, amely nem veszélyezteti a fogyasztók ellátását Székesfehérváron és másutt, vízhiány nem állhat elő. A vízpótlást a természetbarát módon kialakított partfal is segíti, amelynek az Európai Unió által finanszírozott rekonstrukciója vízlefolyást segítő módon befejeződött.

Azonban nem értek véget a fejlesztések, a következő lépésben, az év végéig – saját forrásból, 700 millió forintból – a nagy hajók számára kialakított kikötőket újítják fel, majd a csónakkikötők úgynevezett vendégmólóit építik ki. De a vízszint természetesen ezek használhatóságát is befolyásolja.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában