Ezúttal egy németre

2021.07.28. 17:30

Kis időn belül újra lecsapott – Újabb autóra szakadt rá a Horvát István utcai fa

Egy bő héttel ezelőtt írtunk róla, hogy a Horvát István utcában, ahol az utca a névrokon lakóteleppel szomszéd, faleszakadás történt. Egy kicsi olasz autó bánta és a tulajdonosa.

Majer Tamás

A német gyártmányú autónak leginkább a szélvédőjét érintette rosszul a bálványfáról lehulló korhadt ágak érkezése

Fotó: Majer Tamás / Fejér Megyei Hírlap

No, nem a cikket, a faleszakadást. Behorpadt a teteje, egyik ablaka kitörött.

A helyszín még pontosabban: ott, ahol a rózsaszín – vagy mályvaszín? – négyemeletes ház összeér a sárgával, az 5. és a 7. számú lépcsőház között. Minden részlet fontos lehet.

A kicsi olasz autó után (képünkön) hétfőn egy nagyobb német kocsira esett a kivágandó (?) bálványfa néhány ága
Fotó: Majer Tamás / Fejér Megyei Hírlap

Zákányi Tamás városüzemeltetési igazgató korábbi cikkünkben azt mondta, nem jár a biztosítón keresztül kártérítés az autó tulajdonosának, merthogy a fa egészséges. Azt is mondta, hogy a fát nem kell kivágni. Ez, úgy tűnik, nem tartható álláspont. Július 26-án késő délután újabb autó esett a fa áldozatául. Egy német autót ért baj. A szélvédője csúnya törést szenvedett, azt cserélni kell nyilván. Kisebb ütéseket kapott a karosszéria is, főleg a motorháztető. Ennek az autónak a tulajdonosa számíthat kártérítésre!

– Ha egészséges ág szakad le, akkor az egy vis maior helyzet. Mi azért nem tudunk felelősséget vállalni. Viszont a hétfőn történt káreset, az sajnos egy korhadt ág miatt következett be, úgyhogy ebben az esetben elismerjük a felelősségünket, és eszerint fogunk eljárni: kártérítést fogunk fizetni az autótulajdonos felé – nyilatkozta kedden a városgondnokság parkfenntartási csoportjának egyik munkatársa. – Illetve beadtuk a fakivágási kérelmet a fára, merthogy ez már a második káreset volt, amit okozott, illetve elég közel van az épülethez, sok parkoló van hozzá közel. Úgy látjuk biztosítottnak, ha onnan ezt eltávolítjuk – folytatta.

A német gyártmányú autónak leginkább a szélvédőjét érintette rosszul a bálványfáról lehulló korhadt ágak érkezése
Fotó: Majer Tamás / Fejér Megyei Hírlap

Már négy év megvan az engedély

A parkfenntartási csoport munkatársa az inkriminált fáról megjegyezte, az nem ecetfa, hanem bálványfa. – Ezt a kettőt általában a lakosság keveri – tette hozzá. Korábbi cikkünkhöz ugyanő hozzáfűzte: visszakeresték saját nyilvántartásukban – sőt, a polgármesteri hivatal környezetvédelmi irodáját is megkérték, nézzék át ők is a sajátjukat az elmúlt évekre vonatkozóan –, de nem találtak fakivágási kérelmet, így értelemszerűen kivágási engedélyt sem erre a fára. Ám ettől még megeshet, hogy volt szó róla. Nos, Egyed Attila közös képviselő nyilatkozta nekünk korábban, hogy már 4 éve kivágási engedély volt ezen a fán. Igaz, ő korábban ecetfát mondott, ám aligha ez okozott félreértést.

Július 27-én napközben a városgondnokság munkatársai dolgoztak e Horvát István utcai fa körül. – A fán maradt száraz ágakat, a fennakadt letört gallyakat távolították el a dolgozóink. Ha megkapjuk a fakivágási engedélyt, akkor pedig ki fogjuk vágni a fát – ismételte a parkfenntartási munkatárs.

Megtudtuk tőle azt is, hogy alapesetben a város, Székesfehérvár polgármesteri hivatalának környezetvédelmi irodája adná ki az engedélyt, ám mivel a városgondnokság önkormányzati cég, bonyolultabb az eljárás. Világos, egy fát nem lehet csak úgy kivágni!

– Egy másik város jegyzője fogja ezt az engedélyt kiadni – mondta.

Hogy Sárbogárd, Mór vagy éppen Dunaújváros jegyzője dönt, azt hasonló esetekben a megyei kormánymegbízott határozza meg, tudtuk meg. Az engedélyeztetés folyamata hetekig eltarthat. Hogy addig mi lesz? A száraz, hullni kész ágakat már eltávolították. Talán megelőzés lenne, ha senki nem állna soha többé a fa közelébe?

Telefonon nem értük utol, de írásban megkérdeztük a városgondnokság parkolási csoportvezetőjét, érdemes-e lezárni a legközelebbi parkolókat. Ha megkapjuk állásfoglalását, közzétesszük.

Egyed Attilát – aki tehát számos környékbeli ház közös képviselője – is kérdeztük a lezárás lehetőségéről. Elmondta, közterületről van szó, nincsen erre felhatalmazása, jogköre. Majd elmondta, az első, az olasz gyártmányú autót ért faleszakadás, illetve a mostani, a német gyártmányra hullt ágak napja között részt vett egy, a területen tartott bejáráson; az önkormányzat munkatársaival közösen.

– Elég sok fát feljegyeztek – említette. – Azt gondolom, hogy maga az adminisztrációs rendszer működésének a lassúsága a hátráltató tényező – mondta.

Lapunknak adott nyilatkozata során Egyed Attila arról is beszélt, hogy évekkel ezelőtt, egy társasházi közgyűlésen a résztvevők határozatba foglalták, hogy a fát kivághatják. Vagyis a lakók beleegyeztek. Persze, mint fentebb ismertettük, természetesen nem a társasházak döntenek a fakivágásokról.

Most némi várakozás következik tehát e bálványfa ügyében, majd minden bizonnyal kivágják.

Kapcsolódó cikk:

https://www.feol.hu/kozelet/helyi-kozelet/horvat-istvan-lakotelep-parkolo-kisautonak-fa-leszakadt-fa-5127095/

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában